Kategoriler: İklim KriziManşet

BM İklim Şefi’nden uyarı: ‘Dünyayı kurtarmak için iki yılımız var’

Yazar:
Yeşil Gazete

Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin Genel Sekreteri Simon Stiell, Londra’da yaptığı konuşmada insanlığın dünyayı kurtarmak için sadece iki yıla sahip olduğunu ve bu süre zarfında dramatik değişiklikler yapılması gerektiğini belirtti. Stiell, küresel ısınmayı yavaşlatmak için gereken finansmanın sağlanmasında da ciddi adımlar atılmasının şart olduğunu vurguladı.

Stiell’in açıklamaları, dünya hükümetlerinin 2025 yılına kadar karbon kirliliğini azaltacak yeni ve daha güçlü planlar geliştirmeleri gerektiği bir dönemde geldi. Ayrıca, bu yıl dünya genelinde neredeyse yarısı seçimlerle geçecek ve bu ay Washington‘da kritik küresel finans toplantıları yapılacak.

“Şu anda hala, sera gazı emisyonlarını düşürme şansımız var. Yeni nesil ulusal iklim planlarına ihtiyacımız var ve bu planların şimdi güçlendirilmesi gerekiyor” diyen Stiell, iklim değişikliğinin etkilerini her geçen gün daha fazla hisseden insanların, toplumların ve politik spektrumların geniş kesimlerinde artan bir iklim eylemi talebi olduğunu söyledi.

Stiell, özellikle tarım sektörünü vurgulayarak, artan kuraklık olaylarının, emisyonları azaltma ve çiftçilerin bu yeni koşullara uyum sağlamalarına yardımcı olma konusunda daha cesur adımlar atılmasını zorunlu kıldığını belirtti. Bu durum, gıda güvenliğini artırabilecek ve açlığı azaltabilecek. Ayrıca, fosil yakıt kirliliğinin azaltılmasının, hükümetler ve hane halkları için daha sağlıklı bir yaşam ve ciddi ekonomik tasarruf anlamına geleceğini de ifade etti.

‘2023 açık ara en sıcak yıl, iklim eylemsizliğinin maliyeti artıyor’
Uluslar salımları eksik sayıyor, BM hedeflerini riske sokuyor
İklim krizi hakkında bilmeniz gereken 4 mühim mesele

Stiell, konuşmasını, Dünya Bankası ve diğer büyük çok taraflı kalkınma kuruluşlarının toplantılarından hemen önce yaptı. Bu toplantılarda, özellikle iklimle ilgili felaketlerden etkilenen fakir ülkeler için kredi verme sistemlerinde önemli reformlar yapılması için Barbados Başbakanı Mia Mottley ve Kenya Cumhurbaşkanı William Ruto tarafından yönetilen bir grup ülkenin baskı yapacağı biliniyor.

Stiell’in çağrısı, yoksul ve en çok zarar gören ülkeler için borç rahatlatması çağrısını da içeriyor. Bu ülkelerin 400 milyar dolar (yaklaşık 13 trilyon TL) borç finansmanına para harcadığını ve bu parayı iklim değişikliğine karşı önlem almak için kullanmaları gerektiğini belirtti.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024