ManşetEkolojiKoronavirüs Salgını

‘Salgınların önüne geçmek için yaban hayatı pazarları kapatılmalı’

0

Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi‘nin sekreteri Elizabeth Maruma Mrema, gelecekteki pandemileri önlemek için Çin’in Wuhan kentinde yeni tip koronavirüs salgınının başlangıç noktası olduğu düşünülen yaban hayatı pazarlarına küresel çapta bir yasak getirilmesi gerektiğini söyledi.

Çin, salgının yayılmasının ardından canlı kurt yavrularının, pangolinlerin ve daha pek çok hayvanın satış sırasında küçük kafeslerde tutulduğu ve daha sonra insanlara geçebilecek hastalıkların kuluçkaya yatığı pis koşullarda bırakıldığı yaban hayatı pazarlarına geçici yasak getirmişti. Şu anda birçok bilim insanı ise Pekin’i yasağı kalıcı hale getirmeye çağırıyor.

‘Geçimini sağlayanlara alternatif yaratılmalı’

Guardian’da yer alan habere göre Mrema, konuşmasında Batı ve Orta Afrika’dan yayılan Ebola ve Asya’dan yayılan Nipah virüsünün örneklerini vererek doğanın yok edilmesi ile yeni insan hastalıkları arasında açık bağlantılar olduğunu söyledi. Mrema “Aldığımız mesaj şu şekilde: Biz doğaya dikkat etmezsek, o bizim üstemizden gelecek” ifadelerini kullandı.

Çin’de yapıldığı gibi canlı hayvan pazarlarının yasaklanmasının iyi olacağını söyleyen Biyoçeşitlilik Sözleşmesi Sekreteri, “Ancak, özellikle Afrika’da, milyonlarca insanın geçim kaynaklarını sürdürmek için vahşi hayvanlara bağımlı olan, düşük gelirli kırsal bölgelerden gelen topluluklar olduğunu da hatırlamalıyız” uyarısında bulundu. Mrema, alternatiflerin yaratılmadığı durumda ise şu anda dahi pek çok türün yok olmasına sebep olan yasa dışı ticaretin önünü açabileceğini belirtti.

‘Doğal dengeyi korumak hastalıkları azaltacak’

Mrema, ülkelerin Covid-19 salgını sonrasında biyoçeşitlilik çerçevesini müzakere etmek için geri döndüklerinde dünyanın doğal dünyanın yok edilmesinin sonuçlarını daha ciddiye alacağı konusunda iyimser olduğunu söyledi. Bİyoçeşitlilik Sözleşmesi Sekreteri sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

Bozulmamış ekosistemleri ve biyolojik çeşitliliği korumak, bu hastalıkların bazılarının yaygınlığını azaltmamıza yardımcı olacaktır. Dolayısıyla, çiftçilik yapma şeklimiz, toprakları kullanma şeklimiz, kıyı ekosistemlerini koruma şeklimiz ve ormanlarımıza nasıl muamele ettiğimiz ya geleceği mahvedecek ya da daha uzun yaşamamıza yardımcı olacak.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.