Blue Panda Marmara’ya daldı: Neandros Deniz Koruma Alanı olmalı

WWF’in Blue Panda yelkenlisi İstanbul Adaları’nın denizel zenginlikleri konusunda farkındalık oluşturmaya yönelik bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Gerçekleştirilen dalış etkinliğiyle, bölgenin acilen deniz koruma alanı ilan edilmesi ve domuz köpekbalığının korunması istendi.

WWF’in Blue Panda yelkenlisi, “daha iyi korunan bir Akdeniz” fikrinden hareketle çıktığı yolda Türkiye ziyareti çerçevesindeki etkinliklerine İstanbul’da başladı. Blue Panda bir yandan tehdit altında olan deniz yaşamı ile ilgili bilimsel araştırmalar yaparken, diğer yandan Akdeniz’i tehdit eden plastik kirliliği ile ilgili bilinçlendirme çalışmaları sürdürüyor ve kitleleri harekete geçirmeye çalışıyor. Yelkenli gemi bu amaçlardan hareketle, 14 Eylül 2019, Cumartesi günü İstanbul Adaları’nın denizel zenginlikleri konusunda farkındalık oluşmaya yönelik bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Marmara Denizi, Akdeniz ve Karadeniz arasında geçiş sağlayan, birçok balık türü için önemli bir geçiş yolu ve balıkçılık alanı. Marmara Denizi’nin kuzeyinde yer alan İstanbul Adaları ve çevresi, denizel biyolojik zenginlik açısından önemli türleri barındırıyor. Belirli bölgelerde bazı mercan türlerinin yoğun topluluklar oluşturduğu, bu türlerden bazılarının Akdeniz’e endemik olduğu belirlendi. Adalar çevresinde görülen ve yeterince tanınmayan türlerden biri de “domuz köpekbalığı”.

Adalar Denizle Yaşam ve Spor Kulübü Derneği (ADYSK), İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ve İ.Ü. Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü uzmanları tarafından 2013 yılından bu yana yürütülen çalışmalar, Neandros Adası çevresinin denizel biyolojik zenginlik açısından koruma alanı olma kriterlerine sahip olduğunu gösteriyor.

WWF’in Blue Panda yelkenlisi de Marmara Denizi’nin biyolojik çeşitliliğinin korunması ve balık stoklarının devamlılığı için bölgenin acilen deniz koruma alanı ilan edilmesi fikrinden hareketle bir dalış etkinliğine ev sahipliği yaptı. Program kapsamında ayrıca domuz köpekbalığı konusunda farkındalık oluşturmak da amaçlanıyor.

WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli etkinlikte şu görüşleri dile getirdi:  “Türkiye’deki yaklaşık 346.138 hektarlık denizel alan 31 Deniz ve Kıyı Alanı (DKA) yasal olarak koruma altında bulunmakta. Yani Türkiye kara sularının yaklaşık %4’ü korunmakta. Deniz koruma alanlarımız Ege ve Akdeniz kıyılarımızda bulunmakta olup, Marmara ve Karadeniz’de henüz bir DKA’mız bulunmamakta. 2013 yılından bu yana yürütülen çalışmalar, Neandros Adası çevresinin denizel biyolojik zenginlik açısından koruma alanı olma kriterlerine sahip olduğunu gösteriyor. Marmara Denizi’nin biyolojik çeşitliliğinin korunması ve balık stoklarının devamlılığı için bu bölgenin acilen deniz koruma alanı ilan edilmesi önemli.”

Fotoğraf: Tahsin Yücel

Domuz Köpekbalığı

Adalar çevresinde görülen “domuz köpekbalığı” (oxynotus centrinaAkdeniz’de kritik düzeyde tehlike altında bir tür. Dibe yakın yaşıyor, 60 ila 660 m arasında derinlikleri tercih ediyor. Bir defada 7-8 yavru doğurabiliyor. Sularımızda Akdeniz’de, Ege Denizi’nde ve Marmara Denizi’nde rastlanmakta. Hakkında çok fazla bilgi sahibi olmadığımız bu türün uzunluğu en fazla 1,5 m-sularımızda rastlanan en büyük bireylerden biri 70 cm). Vücudu çok tombul, burun kısa ve küt. IUCN Kırmızı Listesi’ne göre küresel ölçekte sayıları azalan türlerden biri.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim krizi ve su stresi uluslararası çatışmaların çıkması riskini artırıyor

Su stresi ülke içi gerginliklere ve sınırları aşan su kaynaklarını paylaşan ülkeler arasında çatışmalara yol açıyor.

Cebeci’deki taş ocağı protestosuna polis müdahalesi: Beş kişi gözaltına alındı

Sultangazi'de yaşayanlar için sağlık tehdidi oluşturan Cebeci Taş Ocağı'nın kapatılmasını isteyen yurttaşlara polis müdahale etti. Yurttaşlar 'Tozdan ölmek istemiyoruz' diyerek madene doğru yürürken polis engeliyle karşılaştı. Beş kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Malatya’daki tarihi taş köprü için yıkma tehdidi: ‘Cinayetle eşdeğer’

Malatya'daki taş köprünün tek ayağının hasar görmesi sonrası yıkılmasının gündeme alınması bölgede tepki çekti. Yurttaşlar köprünün yıkılması yerine korunarak restore edilmesi gerektiğini savunuyor.

Karaburun’da depolamalı güneş enerji santraline tepki: Zeytin ve naranciye ağaçlarımız tehdit altında

Karaburun, Küçükbahçe'de yapılması planlanan depolamalı güneş enerji santrali projesinin 3 Eylül'de yapılacak halkın katılımı toplantısı öncesinde, bölge sakinleri değerli habitatlarını, meralarını, zeytin ve narenciye ağaçlarını göstererek projeyi istemediklerini söyledi.

‘Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler 70 yıl içinde üç katına çıkabilir’

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı 3 derece ile sınırlandırılsa dahi önlemler alınmazsa yüzyıl sonuna kadar 55 bin ek can kaybı meydana gelebilir. Güney Avrupa en büyük risk altında.

EN ÇOK OKUNANLAR