ManşetEnerjiİklim Krizi

BK hükümetine gaz yakıtlı elektrik santrali yüzünden dava açılıyor

0
Elektrik santralinin illustrasyonu

Birleşik Krallık hükümetine iklim değişikliğiyle mücadelede verdiği taahhütlerle çelişecek yeni ve büyük bir gaz yakıtlı elektrik santralini onayladığı için dava açıldı.

Guardian’da yer alan habere göre Kuzey Yorkshire‘da Drax tarafından geliştirilen tesisin Avrupa’nın en büyük gaz santrali olması planlanıyor. Santral tam performans gösterdiğinde İngiltere’nin enerji sektörü emisyonlarının yüzde 75’ini üretme kapasitesinde.

Planlama müfettişinden uyarı

Planlama müfettişi, “Hükümetin, İklim Değişikliği Yasası’nda belirtildiği gibi, sera emisyonlarını azaltma taahhüdünü baltalayacağı” gerekçesiyle bakanlara 3.6GW gücündeki gaz tesisine izin verilmemesini önerdi. Proje iklim krizi nedeniyle reddedilen ilk büyük projeydi.

Ancak, İş, Enerji ve Sanayi Stratejisi Dışişleri Bakanı Andrea Leadsom tavsiyeyi reddetti ve Ekim ayında onay verdi.  Bunun üzerine Cllient Earth bakanlara dava açmak için yüksek mahkemeden izin aldı.  Davanın yaklaşık iki ay içinde görülmesi bekleniyor. Çevre avukatları daha önce hava kirliliği ile mücadele edemedikleri için bakanların yenilgisiyle sonuçlanan üç dava açmışlardı.

‘Kendi iklim değişikliği planlarıyla çelişiyor’

ClientEath avukatı Sam Hunter Jones,  “Bilim insanları on yıllardır alarm zilleri çalarken hükümeti karar vermeleri için mahkemeye götürmemize gerek yok” dedi. Jones, “Leadsom’un kararı hükümetin kendi iklim değişikliği planlarıyla çelişiyor. Planlama müfettişinin de başta uyardığı gibi, bu tesisin yapımına devam edilirse ya karbon bütçesini aşacağız ya da bunun üstesinden gelmek için büyük bir vergi yükünün altına gireceğiz. Ya da ikisinin kombinasyonu olacak” değerlendirmesinde bulundu.

Birleşik Krallık hükümetinin iklim acil durumuyla mücadele eylemleri, Kasım ayında Glasgow‘da hayati bir BM zirvesine ev sahipliği yapacak olması nedeniyle bu yıl özellikle dikkatle inceleniyor. Dünya ulusları, küresel sıcaklıklarda 3-4C’lik yükselmenin önlenmesi için zirvede karbon emisyonlarını azaltma vaatlerini önemli ölçüde arttırması gerekiyor.

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.