Doğa MücadelesiEkolojiHayvan HaklarıManşet

Biyoçeşitlilik Sözleşmesi imzacısı 330 büyük şirketten, hükümet ve diğer şirketlere çağrı: Dünya gönüllülüğü aşmalı

0
Nesli tehlike altında olan Bornea fili. Fotoğraf: Juan Carlos Munoz / WWF

BM Biyoçeşitlilik Sözleşmesi‘ne taraf olan 330 şirket, Aralık ayında gerçekleşecek Biyoçeşitlilik Konferansı (COP15) öncesinde diğer büyük şirketleri 2030 yılına kadar doğa üzerindeki etkilerini değerlendirmeye ve şeffaf şekilde açıklamaya çağırdı.

Grup, hükümetlere de şirketlerin çevresel etki değerlendirme ve raporlama konusunda zorunluluklar düzenlemesi gerektiğini söyledi.

2022 COP15 Biyoçeşitlilik Konferansı , 7-19 Aralık’ta Montreal’de gerçekleşecek.

Aralarında GSK, H&M Group ve Nestle gibi şirketlerin bulunduğu ve yıllık toplam geliri 1,5 trilyon doları aşan COP15 İş Bildirisi’nin imzacıları, raporlama kuralları konusunda dünyanın gönüllülüğü aşması gerektiğini söyledi:

“Raporlama ve bunların sonucunu açıklama, eyleme geçmek için önemli bir ilk adımdır, ancak yalnızca zorunlu hale getirildiğinde bir etkisi olacaktır.”

Unilever‘in sürdürülebilirlik sorumlusu Rebecca Marmot, “Gezegenimizin sağlığını iyileştirmek için politika yapıcıların ve işletmelerin cesur ve kararlı adımlar atmasını gerektiriyor. Bazı ilerlemeler kaydedildi, ancak bu yeterli değil” dedi.

Montreal’deki COP15 görüşmelerinde ülkeler, bir milyondan fazla bitki ve hayvan türünü yok olmakla tehdit eden iklim kriziyle mücadele etmek için yeni bir Küresel Biyoçeşitlilik Çerçevesi üzerinde anlaşmaya çalıştıklarını gösterecek.

Dünya Ekonomik Forumu‘nun 2021 raporuna göre, şu anda dünya topraklarının yaklaşık yüzde 17’si korunuyor ve küresel okyanusun sadece yüzde 7’si bir tür koruma planına tabi.

Roche Holdings Başkan Yardımcısı Andre Hoffmann, “Hepimizin şimdi harekete geçmemiz koşuluyla, doğanın toparlanması bizim elimizde, ortak açıklama doğa için iddialı bir küresel anlaşma için büyük işletmelerin kapsamlı desteğini gösteriyor” dedi.

Örneğin Unilever, palm yağı, kağıt, karton, çay, soya ve kakaonun doğal ekosistemlerin tarım arazilerine dönüştürüldüğü bölgelerden gelmeyeceği ve 2023 yılına kadar ormansızlaşmadan arındırılmış bir tedarik zinciri taahhüt ediyor.

Bununla birlikte, şu ana kadar kurallar büyük ölçüde gönüllü. Bu yüzden  birçok şirket ya hiç raporlama yapmıyor ya da bunu, yatırımcıların ve diğer paydaşların gezegen üzerindeki etkilerini karşılaştırmasını ve değerlendirmesini ve onlardan hesap sormasını sağlayabileceği bir şekilde paylaşmıyor.

Business for Nature küresel koalisyonunun yönetici direktörü Eva Zabey, “Bu bilgiler olmadan kör bir şekilde yok olmaya doğru gidiyoruz” yorumunu yaptı.

You may also like

Comments

Comments are closed.