Hafta SonuManşet

Bisiklet ile git gidebildiğin yere – Ece Büyükyavaş

0

Bisiklet, çevirdiğiniz her pedalda yeryüzünün engebeli yüzeyinde engellere takılmadan akabilmektir.

Aslında araba yığınlarının  metalik yüklerinden kurtulup dünyaya araba camlarının ardından değil de çıplak gözle bakabilmektir. Çıplak gözlerimizle, gözlerimiz ışıktan acıyana dek..Parmaklarımızla içinde yüzdüğümüz havaya dokunana dek. Araya giren maddelerin bizi yanıltma olasılığı olmaksızın sade görmek hayatı.

İşte tam bunları hissettim İzmirde bulunan Bostanlı -Sasalı arası bisiklet yolunda ilerlerken. Bisiklet severlere bir armağan niteliğinde olan bu yol. Bostanlı’dan başlayarak 30 Kasım 2008 tarihinde hizmete açılan Türkiye’nin en büyük doğal yaşam parkı olan Sasalı Doğal Yaşam Parkı’na kadar uzanıyor.

Bisiklet yolu hakkında ilk akla gelen bu yola araçların girip giremediği sorusu oluyor. Bu konuda gerekli özen gösterilerek bisiklet yolunun asfalt ile paralel gittiği yerlere engeller konulmuş. Bu sebeple bisiklet yoluna araba girmesi söz konusu değil. Zaten 18 km. olan bu şirin bisiklet yolunun büyük bir kısmı arabaların evlerin bile görünmediği deniz kenarından ve çiçekli yollardan geçiyor.

34 bisiklet

Parkurun ilk etaplarında sol tarafınızda muhteşem bir manzara ile karşı karşıya kalıyorsunuz.  Sığ bir deniz ve güneşin kızıllığını bir ayna gibi yansıtan kırmızıya çalan filamingolar.. İnce zarif boyunlarını ayak bileklerine gelen suya doğru uzatıp deniz dibini tarıyorlar. Suyun durgunluğu kadar sessiz etraf. Sadece filamingoların boyun hareketleri var çevrenizde. Ve batan güneşin kızıllığını yansıtan pembe tüyler..

Biraz daha ilerlediğinizde karşınıza belediyeye ait bir arıtma tesisi çıkıyor. Oradan yayılan pis koku tam sizi rahatsız etmişken sapsarı çiçeklerle bezenmiş masal kitaplarından fırlamış bir yolda buluyorsunuz kendinizi. Güneş rengi sarı papatyalar bisikletinize dolanıyor siz onların arasında pedal çevirirken. Ve her yerde kaşıntı yapan o sevimli tüylü tırtıllar. Onları ezmeden geçmek için bin bir bisiklet akrobatlığı yapıp bisiklet sürmedeki yeteneğinizi perçinliyorsunuz.

Biraz daha ilerleyeyince bir yol ayrımı  ve yolunuzu kesen asfalt çıkıyor karşınıza. Sola döndüğünüzde artık Türkiyenin en büyük doğal yaşam parkı olan Sasalı’ya yaklaştınız demektir. Bu yolun tek kötü yanı asfalt yola paralel ilerlemesi. Ne yazık ki demir korkuluklar burada bulunmuyor. Ancak her gün o yolda bisikletçilere aşina olan şoförler dikkatli.

Sasalı Doğal Yaşam Parkı

Sasalı Doğal Yaşam Parkı

İlerleyince karşınıza Sasalı Doğal Yaşam Parkı çıkıyor ve siz 18 kmlik yolu tamamlamış bir halde yorgun ama gururlu daha bir güçlü çeviriyorsunuz dönüş yolunda pedalları. Tükenmiş ama başarmış , yorulmuş ama sevinçli hissediyor iken güzel bir Orhan Veli şiiri eşlik ediyor dönüş yolunda size. Adı da “Hürriyete Doğru

Gün doğmadan
Deniz daha bembeyazken çıkacaksın yola
Kürekleri tutmanın şehveti avuçlarında
İçinde bir iş görmenin saadeti
Balıklar çıkacak yoluna karşıcı
Sevineceksin
Ağları silkeledikçe Deniz gelecek eline pul pul
Heeeey
Ne duruyorsun be at kendini denize
Geride bekleyenin varmış aldırma
Görmüyor musun her yanda hürriyet
Yelken ol, kürek ol, dümen ol, balık ol, su ol
Git gidebildiğin yere

33 Ece Büyükyavaş

 

 

Ece Büyükyavaş

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.