EkonomiManşetTürkiye

BİSAM: Açlık sınırı İstanbul’da 3 bin TL’ye dayandı

0

Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) tarafından her ay düzenli olarak hazırlanan Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması‘nın 2021 yılının mayıs ayı raporu da yayımlandı.

Araştırma sonuçlarına göre, açlık sınırı 2 bin 822 TL ve açlık sınırı İstanbul’da 3 bin TL’ye dayanmış durumda.

Sağlıklı beslenmek için aylık 2 bin 822 TL harcama

BİSAM tarafından açıklanan araştırma sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken minimum harcama tutarı 2 bin 822 TL.

Açlık sınırı üzerinden hane halkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göre de yoksulluk sınırı 9 bin 762 TL.

Görsel: BİSAM

Açlık sınırı 5,91 kat arttı

Araştırma sonuçları son 18 yılda açlık sınırının 5,91 kat arttığını da ortaya koydu. 2003 yılının mayıs ayında dört kişilik bir aile, günlük minimum 15,9 TL’ye sağlıklı beslenebilirken, bugün 94,1 TL’ye sağlıklı beslenebiliyor.

Aynı dönemde için enflasyon da 5,37 kat arttı.

Görsel: BİSAM

En yüksek maliyet grubu süt ve süt ürünleri

2021 yılının mayıs ayında günlük harcamalardaki en yüksek maliyet grubunu 31,66 TL’lik harcama gereksinimi ile süt ve süt ürünleri grubu oluşturdu.

Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı 18,59 TL.

Sebze ve meyve için yapılması gereken harcama miktarı 17,26 TL iken, ekmek için yapılması gereken harcama tutarı günlük 5,99 TL olarak hesaplandı.

Katı yağ ve sıvı yağ için 6,72 TL’lik masraf yapılması gerekirken, yumurta için 1,39, şeker, bal, reçel ve pekmez için ise 4,33 TL harcama yapılması gerekiyor.

Görsel: BİSAM

Üç büyük ilin açlık sınırı

Araştırmada, İstanbul, İzmir, Ankara illerinin Mayıs 2021 dönemi açlık sınırı verileri de hesaplandı.

Buna göre, İzmir’de açlık sınırı 3 bin 43 TL, İstanbul’da açlık sınırı 2 bin 982 TL ve Ankara’da açlık sınırı 2 bin 771 TL olarak belirlendi.

Ayrıca, asgari geçim indirimiyle beraber, iki çocuklu, eşi çalışmayan bir asgari ücretli, eline geçen 2 bin 960 TL ile, ancak dokuz gün ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Yani asgari ücretli dokuz günlük ücret için bir ay boyunca çalışıyor.

Görsel: BİSAM

Açlık sınırının yarı oranında yardım

Raporda, İşsizlik Sigortası Fonu‘ndan ve İŞKUR tarafından Nakdi Ücret Desteği ile yapılan yardımlara da yer verildi.

Açıklanan sonuca göre, 2021 yılı için günlük nakdi ücret desteği miktarı, günlük 47,70 TL:

Koronavirüs (Covid-19) salgınının ekonomik ve sosyal hayata etkilerinin azaltılması amacıyla, 4447 sayılı Kanunun geçici 24 üncü maddesi kapsamındaki kişilere ücretsiz izne çıkarıldıkları veya işsiz kaldıkları dönem için İşsizlik Sigortası Fonundan ve İŞKUR tarafından Nakdi Ücret Desteği (Ücretsiz İzin Ödeneği) yapılmaktadır. 2021 yılı için ise günlük nakdi ücret desteği miktarı, günlük 47,70 liradır. Buna göre ücretsiz izine çıkartılan bir işçi aylık 1.431 liraya geçimini sağlamak durumundadır. Bu tutar açlık sınırının yaklaşık yarısıdır.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.