ManşetEkonomi

BİSAM: Açlık sınırı 4 bin 131, yoksulluk sınırı 14 bin 288 lira

0

DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Merkezi (BİSAM), ‘Açlık Ve Yoksulluk Sınırı Ocak 2022 Dönem Raporu’nu açıkladı. Buna göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı Ocak 2022 için 4 bin 131 lira. Açlık sınırı üzerinden hane halkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göre ise yoksulluk sınırı 14 bin 288 lira oldu.

2022’de asgari ücrete yapılan zamla birlikte eve giren 4 bin 253 liranın açlık sınırında olduğu ortaya koyulurken aynı zamanda alım gücünün erimesi ve gıda ve elektrik gibi temel beslenme ve barınma ihtiyaçlarına gelen zamlarla ve Türk Lirası’nın Dolar ve Euro karşısında yaşadığı değer kaybıyla birlikte alım gücünün ne kadar düştüğü ortaya koyuldu.

Beslenmek için yapılması gereken minimum harcama: 4 bin 131 lira

Rapora göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi yapması gereken 4 bin 131 liralık harcama tutarı, sadece gıda için yapılması gereken minimum tutar. Eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderler ile birlikte bir ailenin yapması gereken harcama tutarı 14 bin 288 liraya ulaşmış durumda. Sebze ve meyve için yapılması gereken harcama miktarı 18.69 lira, ekmek için yapılması gereken harcama tutarı ise günlük 10.18 lira oldu.

BİSAM’ın araştırmasında, Sağlık Bakanlığı ve Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyabetik bölümünün hazırladığı Türkiye’ye Özgü Beslenme Kalıbı’nın, farklı kaynaklardan elde edilen verilerle değerlendirilerek yenilenmesi sonucunda elde edilen BİSAM beslenme kalıbı dikkate alınıyor. Elde edilen beslenme kalıbı her ay açıklanan TÜİK madde fiyatları ile değerlendirilerek, kişinin ihtiyacına göre yapması gereken gıda harcamasının tutarı tespit ediliyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.