İklim KriziManşet

Birleşmiş Milletler Yeşil İklim Fonu adım adım ilerliyor

0

BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) dahilinde kurulan ve gelişmiş ekonomilerden gelişmekte olan ekonomilere iklim değişikliğiyle mücadele ve buna uyum için kaynak aktarmanın temel mekanizması olacak Yeşil İklim Fonu kurumsallaşmasında bir adım daha attı. Fon’un yönetim kurulu, yedi kurumu teklif verebilmeleri üzere akredite etti. World Resource Institute‘tan  konuya dair yazan  kreditasyonların devam etmesi bekleniyor.

112_gcfblgrnlogorgb

Kurumların gerek yolsuzluktan uzak sıkı mâlî idareye yetkin, gerekse fonlandıracakları projelerin beklenmedik çevresel ve sosyal etkileri olmayacağını öngerebilecek deneyimde olduklarından emin olabilmek için bu akreditasyon Fon için çok önemli. İlk akredite edilen yedi kurum birbirlerinden farklı nitelikte ve boyutlardalar, ve Fon yönetiminin umudu kaynak dağıtımına başlanmasının ardından bu seçimin alıcı taraftaki gelişmekte olan ülkeleri düşük-karbon büyüme ve iklim değişikliğine dayanıklı bir yola yönlendirebilmekte daha başarılı olması.

Akredite edilen kurumlar şunlar:

  • Ekolojik Gözlem Merkezi (Centre de Suivi Ecologique – CSE): Senegal’de katılımcı çevre ve kaynak yönetimi üzerine çalışıyor.
  • Peru Milli Parklar ve Koruma Alanları Vakfı (PROFONANPE): Peru’da, koruma odaklı çalışıyor.
  • Pasifik Bölgesel Çevre Programı Sekreteryası (SPREP): İklim değişikliğinden ilk etkilenecek bu bölgede doğa koruma ve sürdürülebilir gelecek için çalışan hükümetlerarası kuruluş.
  • Acumen: Gelişmekte olan ülkelerde yatırım yaparak sürdürülebilir gelişme ve fakirliği azaltmayı hedefleyen, kâr gütmeyen bir girişimci sermaye fonu.
  • Asya Kalkınma Bankası (ADB): Büyük ve tanınmış bir hükümetlerarası banka, büyük projeleri fonlaması bekleniyor.
  • Alman Kalkınma Bankası (KfW): Yine ADB gibi, KfW’nun da büyük projeleri fonlaması ancak geniş çaplı bir coğrafyaya erişebilmesi bekleniyor.
  • BM Kalkınma Programı (UNDP): 170 ülkede çalışan BM kurumu.

2009’da Kopenhag‘da yapılan başarısız UNFCCC 15. Taraflar Konferansı’nda (COP 15)

Hela Cheikrouhou

Hela Cheikrouhou

fikir olarak ortaya atılan Yeşil İklim Fonu, resmen 2010’da Cancun‘da COP 16‘da kuruldu, yönetim detayları ise 2011’de Durban‘da COP 17‘de belirlendi. Hükümetlerce, 2020 yılından itibaren senede 100 milyar dolar kaynak aktarması üzerine anlaşılan Fon’un hacmi 10 milyar dolara ancak 2015 başında ulaşabildi. Fon’un genel merkezi hâl-i hazırda Güney Kore‘de ve genel sekreteri daha önce Afrika Kalkınma Bnkası ve Dünya Bankası‘nda çeşitli görevler almış Tunus asıllı Héla Cheikhrouhou. Aktivistler, Yeşil İklim Fonu’nu tepeden inme yaklaşımı ve büyük yatırımcılar dahil özel sektöre de açık malî aygıtlar kullanması sebebiyle eleştiriyor.

 

(Yeşil Gazete, World Resource Institute)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.