EkolojiManşet

Birleşmiş Milletler Biyoçeşitlilik Zirvesi pandemi nedeniyle ikinci kez ertelendi

0

Birleşmiş Milletler Biyoçeşitlilik Zirvesi koronavirüs pandemisi gerekçesiyle ikinci kez ertelendi. Zirve, gezegenin bitkilerini, hayvanlarını ve ekosistemlerini korumak için küresel bir anlaşma yapma şansı olarak görülüyordu.

İlk olarak Ekim 2020 tarihlerinde Çin’in Kunming kentinde yapılması planlanan zirve pandemi nedeniyle Mayıs 2021 tarihine ertelenmişti. The Guardian’ın aktardığına göre organizatörler cuma günü yaptıkları açıklamada etkinliğin yeni tarihini 11-24 Ekim 2021 olarak duyurdu.

Küresel bir anlaşma müzakere edilecek

Zirvede yaklaşık 200 ülkenin yıkıcı iklim değişikliğini önlemek için harekete geçme sözü verdiği 2015 Paris Anlaşmasına benzer şekilde, yaklaşık 200 ülke yeni bir küresel antlaşmanın metnini müzakere etmesi planlanıyor.

Birleşmiş Milletler bünyesinde faaliyet gösteren Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli’nde (IPCC) yer alan bilim insanları iklim değişikliğiyle mücadele için gezegenin en az yüzde 30’unun koruma altına alınması gerektiğini ifade etmişlerdi.

Kunming anlaşmasının taslağı AB, Kanada ve Birleşik Krallık’ın desteğine sahip olan bu taahhüdü içeriyordu.

Fotoğraf: Shutterstock

Tür kayıpları ekonomiyi de tehdit ediyor

Korunan alanların ticari faaliyetlerin engellenmesi, yasaklanması ya da ormanların ve sulak alanların eski haline getirilmesi yoluyla genişletilmesiyle yalnızca çevreyi değil ekonomiyi de tehdit eden tür kaybını yavaşlatmak amaçlanıyor.

Kâr amacı gütmeyen Nature Conservancy, tüm türlerin yüzde 30 ila yüzde 50’sinin 2050 yılına kadar kaybedilebileceği ve büyük ekonomik kayıplara yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. Arıları, kelebekleri ve diğer tozlayıcıları kaybetmek, yıllık tarımsal üretimde 217 milyar dolar değerinde bir düşüşe neden olabilir.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.