DünyaManşet

Birleşik Krallık’ta soğuk dalgası uyarısı

0
Fotoğraf: BBC

Soğuk ve yağışlı hava koşullarının önümüzdeki hafta devam edeceği tahmin edilen Birleşik Krallık genelinde 100’den fazla sel uyarısı yapıldı.

Ülkenin Çevre Ajansı, cumartesi günü İngiltere için yaptığı 98 sel uyarısı ve 169 sel alarmını, pazar gününün erken saatlerinde sırasıyla 119 ve 192’ye çıkardı.

Ülkenin Meteoroloji Dairesi de sıcaklıkların daha da düşeceği beklendiği için sarı çok sayıda sarı uyarıda bulundu.

‣ İklim değişikliği: Kuzey Amerika’daki şiddetli kar fırtınası, Batı Avrupa’da da görülebilir
‣ Dünya aşırı hava olaylarına teslim: Aşırı soğuklar, rekor sıcaklar, dinmeyen fırtınalar

Fotoğraf: BBC

İskoçya‘nın büyük bölümünü ve İngiltere’nin kuzeybatı ve kuzeydoğusunu kapsayan buzlanma uyarıda, cumartesi gecesi ve pazar sabahı bazı yerlerde zorlu seyahat koşullarına yol açan buzlanma ve yüksek bölgelerde kar olabileceğine dikkat çekildi.

Sık sık kar sağanakları yaşanabileceği tahmininde bulunan Meteoroloji Dairesi, İskoçya için pazar gününden çarşambaya kadar sürecek kar ve buzlanma için de bir uyarı yayımladı:

“24 saatlik bir süreç içerisinde düşük yüksekliklerde birkaç santimetrelik, 200 metre üzerinde ve özellikle Highland bölgesinin bazı kısımlarında ise 10-15 santimetrelik kar yağışı bekleniyor. Ayrıca, özellikle salı gecesi için buzlanma tehlikesi de var.”

Ulaşım faaliyetleri olumsuz etkilenebilir

Ayrıca, vatandaşlar bazı yollarda, kaldırımlarda ve bisiklet yollarında buzlanma görülebileceği, yollarda, ray hatlarında, otobüs ve tren ulaşımlarında aksaklıklar yaşanabileceğine karşı uyarıldı.
Hava tahminleri pazar günü itibariyle Birleşik Krallık’ın büyük bir kısmı kuzeyden gelen hava dalgasının etkisi altında olacağı, gece boyunca da düşük sıcaklıkların güneye doğru ilerleyeceğini kaydedildi:
“Alçak bölgeler de dahil olmak üzere kuzeyde karla karışık yağmur ve kar yağışı artacak. Daha güney ve batı kısımlarındaki bazı yağmurlar ve muhtemelen pazartesiye kadar gece boyunca görülecek yağışların da genel olarak Brecon Beacons, Exmoor ve Dartmoor gibi yüksek bölgelerde karla karışık yağmur ve kar yağışına dönüşmesi ihtimali mevcut. Gece boyunca yaşanan buzlanma Pazartesi gecesine kadar daha yaygın hale gelecek ve Birleşik Krallık’ın çok büyük bir kısmında gece sıcaklıkları 0°C’nin altına düşecek. Sıcaklıklar, korunaklı vadiler veya İskoçya’nın karla kaplı kısımları gibi yüksek bölgelerde ise to -10 dereceye kadar düşebilir.”

Fotoğraf: BBC

Taşan Ouse Nehri, York’ta sel baskınına yol açtı

Geçtiğimiz günlerde Ouse Nehri‘nin taşması, York şehrinde sele neden olmuştu. Şehir merkezine sel bariyerleri yerleştirilirken botlarla kurtarma çalışmaları yapıldı.

York Belediyesi, ziyaretçileri seyahatlerini önceden planlamaya çağırırken, bölgeyi “güvenli ve açık” tutmak için önlem aldığını söyledi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.