DünyaManşet

Birleşik Krallık’ta polisin yetkilerini genişleten yasa teklifi reddedildi

0

Birleşik Krallık‘ta polisin yetkilerini genişleten ve muhalefetle iklim aktivistleri ve insan hakları örgütlerinin tepkisini çeken “Polis, Suç ve Ceza Tasarısı” parlamentonun üst kanadı Lordlar Kamarası’nda reddedildi.  Düzenleme 166’ya karşı 261 oyla geri çevrildi.

Lordlar Kamarası, hükümetin karşı çıkmasına rağmen tasarıya eklenen ve kadın düşmanlığını nefret suçu sayan düzenlemeyi ise 185’e karşı 242 oyla kabul etti.

BBC Türkçe‘de yayımlanan habere göre, tasarının yasalaşabilmesi için parlamentonun iki kanadının da onayını olması gerekiyor. Hükümetin yeniden görüşülmesi için Avam Kamarası’na gönderilen düzenlemelerde ısrarcı olması bekleniyor.

Tasarıya karşı sendikalar ve sivil toplum örgütleri tarafından desteklenen Kill The Bill Koalisyonu, Londra ve diğer kentlerde protestoları düzenleneceğini duyurarak Cumartesi gününü “ulusal eylem günü” ilan etmişti.

Avam Kamarası’ndan Ekim’de geçen tasarı, İngiltere’de 33 yaşındaki Sarah Everard’ın Mart 2021’de, akşam saatlerinde evine yürürken kaçırılarak öldürülmesinden sonra yapılan protestoların ardından gündeme gelmişti.

Tasarının içeriğinde ne vardı?

Önerilen tasarı içişleri bakanına, “yıkıcı” olabileceğine inandığı yürüyüşleri ve gösterileri yasaklama konusunda geniş yetkiler veriyor. Polise protestolar için başlangıç ve bitiş saatlerini belirleme ve ses düzeyini kontrol etme yetkisi de verecek. Polis tek kişilik protestolara bile müdahale edebilecek.

Buna ek olarak protestocuların kendilerini bir nesneye kilitlemeleri veya bağlamaları ve yolları kapatmaları halinde 51 haftaya kadar hapis cezası yer alıyor.

Karayolları, demiryolları, limanlar, havaalanları, petrol rafinerileri gibi önemli yerlerde ulusal altyapıya ve anıtlara zarar verilmesi durumunda 12 yıl hapis cezası getiriliyor.

Tasarıda ayrıca polisin durdurma ve arama yetkisi de genişletiliyor. Şüphe etmeksizin durdurma ve arama yetkisi getiriliyor.

Tasarı, resmi makamlarca herhangi bir mahkumiyeti olmayanlar da dahil olmak üzere isimleri belirlenen kişilerin gösterilere katılmasını ve hatta katılım için interneti kullanarak çağrı yapılmasının da yasaklanmasını getiriyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.