DünyaManşet

Birleşik Krallık’ta dünyanın en büyük kırkayak fosili bulundu

0
Fotoğraf: Neil Davies

Birleşik Krallık‘ın kuzeydoğusundaki Northumberand bölgesinde dünyanın en büyük kırkayak fosili bulundu.

Fosil önümüzdeki yıldan itibaren Cambridge‘deki Sedgwick Müzesi‘nde sergilenecek.

‘Keşif şans eseri oldu’

BBC Türkçe‘de yer alan habere göre, Arthropleura adıyla bilinen dev kırkayak türünün yaklaşık 2,5 metre uzunluğunda ve 50 kilo ağırlığında olduğu düşünülüyor.

“Bu fosilin keşfedilmesi tamamen şans eseri oldu” diyen Cambridge Üniversitesi Yer Bilimleri Bölümü‘nden Dr. Neil Davies, “Kaya parçası düştüğünde ortadan yarıya ayrılmıştı ve böylece fosil ortaya çıkmıştı. Doktora öğrencilerimizden bir tanesi yürüyüş yaparken gördü” diye de ekledi.

Bilim insanları, 75 santimetre uzunluğundaki parçanın ölmüş bir dev kırkayak fosilinden ziyade hayvanın henüz büyürken attığı dış iskeleti olabileceği tahmininde bulundu.

Davies, “Kırkayaklar ölünce vücutları parçalanmaya başlıyor o yüzden bu tür kırkayak fosillerine çok nadir rastlıyoruz. Daha fosilleşmiş bir kafa tası bulamadık, o yüzden bu tür kırkayaklar konusunda henüz bilmediklerimiz var. Bulduğumuz fosil büyük ihtimalle hayvanın büyürken attığı dış iskeleti” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: Neil Davies

Dünyada gerçekleşen üçüncü Arthropleura fosil keşfi

Bu kırkayak türünün en az 32 ayaklı olduğu ya da 64 ayaklı olabileceği düşünülüyor.

Araştırmacılar, Birleşik Krallık’taki bu keşfin dünyada gerçekleşen üçüncü Arthropleura fosil keşfi olduğunu ve Almanya‘da bulunan diğer iki fosilden çok daha büyük ve eski olduğunu söylüyor.

Ayrıca, Arthropleura’nın bu kadar büyük olmasından dolayı ufak hayvanlarla beraber tohum, fındık ve fıstıktan beslendiği tahmin ediliyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.