Birleşik Krallık‘ta 30 yıl aradan sonra ilk kez Cumbria bölgesindeki Whitehaven’da açılmak istenen dev kömür madeninin inşaatı, Yüksek Mahkeme’nin kararıyla engellendi.
Yüksek Mahkeme yargıcı David Holgate‘in kararı, projeye karşı mücadele eden iklim grupları için önemli bir zafer olarak değerlendirildi.
İngiltere Yüksek Mahkemesi, geçen haziran ayında petrol kuyusu açma izinlerini inceleyen planlamacıların, çıkarılan petrolün yakılmasından kaynaklanan sera gazı emisyonlarını dikkate almaları gerektiğine dair de bir karar almıştı.
Yargıç Holgate, “Önerilen madenin sera gazı emisyonlarında net bir artışa neden olmayacağı veya net sıfır emisyonlu bir maden olacağı varsayımı hukuken hatalıdır” dedi.
Friends of Earth ve South Lakes İklim Değişikliği Eylem Grubu, hükümetin ülkenin kuzeybatısındaki Cumbria bölgesinde, bir sahil kasabasında maden geliştirme planını onaylamasına itiraz etmişti.
Geliştirici West Cumbria Mining, temmuz ayında iktidara gelen İşçi Partisi hükümetinin Muhafazakar selefleri tarafından onaylanan projeye desteğini çekmesinin ardından proje mahkemede savundu ancak sonuç alamadı.
Friends of the Earth’in avukatı Niall Toru, kararı şöyle değerlendirdi:
Bu harika bir haber; iklime ve çevremize zarar veren ve tamamen gereksiz kömür madenine karşı mücadele eden herkes için büyük bir zafer. Horse Hill‘de petrol sondajı ile ilgili çığır açan Yüksek Mahkeme kararından sonra karara bağlanan ilk fosil yakıt davası. Bugünkü kararın madencilik şirketine karşı çıkması uluslararası alanda sonuçlar doğurabilir, çünkü yurtdışında çok benzer bir temelde fosil yakıt projelerine karşı itirazların yapıldığı davalar var.
Bu madene ilk etapta asla izin verilmemeliydi. Buna karşı dava çok güçlüydü. Bunun iklim üzerinde büyük etkileri olacaktır. Kömüre ihtiyaç yoktur ve bu tür girişimler Birleşik Krallık’ın iklim konusundaki uluslararası itibarına zarar vermektedir.”
Madenin toplam ömür boyu emisyonlarının, neredeyse tamamen kömürün yakılmasından kaynaklanacağı ve 220 milyon ton CO2 eşdeğerini aşacağı tahmin ediliyordu. Bu miktar Birleşik Krallık’ın 2022’deki toplam emisyonlarının yarısından fazlasına eşit.
Mahkeme kararı, yeniden değerlendirilmek üzere hükümete geri gönderilecek. Başbakan Yardımcısı, Konut, Topluluklar ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu Devlet Bakanı Angela Rayner, planlama başvurusunu madenin tam iklim etkisini hesaba katarak yeniden gözden geçirecek. Bunu yaparken, yeni kanıt talep edebilir, planlama soruşturmasını yeniden açabilir veya madencilik şirketi bir başvuruyu yeniden taslak haline getirip yeniden gönderebilir.
Greenpeace UK’nin baş bilim insanı Dr. Doug Parr, “Kömür madenciliği geçmişte kaldı, bu yüzden umarım bundan son kez bahsederiz. İngiltere hükümetinin artık ülke genelindeki toplulukların yüksek karbonlu işler veya işsiz kalma seçeneğiyle baş başa kalmamasını sağlaması gerekiyor” dedi.
Projeyi net sıfır pozitif olarak tanıtan madencilik şirketi, kararı değerlendireceklerini söyledi ancak yorum yapmayı reddetti.
Muhafazakârlar 2022’de planı onayladığında, iklim aktivistleri bunun geriye doğru bir adım olduğunu ve 2035 yılına kadar elektriğin tamamının temiz enerji kaynaklarından üretilmesi ve 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşılması hedefine ulaşılmasını zorlaştıracağını söylemişti.
Şu anda ülkede iktidarda bulunan İşçi Partisi hükümeti ise selefinin petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına aynı desteği vermiyor. Başbakan Keir Starmer, rüzgar enerjisi üretimini artırma planlarını açıkladı ve Kuzey Denizi’nde yeni petrol sondaj lisansı vermeyeceğinin sözünü verdi.
Whitehaven‘da kapatılan bir kimya fabrikasının sahasındaki maden, elektrik üretmek yerine çelik üretiminde kullanılan kok kömürü çıkaracaktı. 2015’te yeraltı kömür ocaklarını kapatan ülkede yeraltı madeninden çıkarılacak kömür için şirket, aralarında Türkiye‘nin de bulunduğu ülkelere satmak üzere çalışma izni almıştı. İki Britanyalı aktivist incelemelerde bulunmak üzere, geçen haziranda Erdemir ve Eren termik santrallerinin bulunduğu Zonguldak’ın Ereğli ilçesi ve Çatalağzı beldesine gelerek, bölgede incelemelerde bulunmuş, yöre halkıyla ve sivil toplumla bir araya gelmişti.
Muhalifler, Hindistan’ın Tata Steel şirketine ait Galler‘deki Port Talbot‘ta bulunan İngiltere’nin en büyük çelik üretim tesisinin , kömürle çalışan yüksek fırınlardan daha az karbon salımı yapan elektrik ark fırınlarına geçiş yapmasıyla artık yerel olarak kömüre ihtiyaç kalmayacağını söylüyor .
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…