DünyaUncategorized

Birleşik Krallık yerel seçimlerine Brexit damgasını vurdu

0

248 belediyede yapılan kısmi yerel seçimlerde, Muhafazakar Parti ve İşçi Partisi büyük kayıplar yaşarken, Brexit karşıtı Liberal Demokrat Parti ve Yeşiller oylarını ve sandalyelerini artırdı.

Brexit krizindeki Birleşik Krallık’ta, geçtiğimiz hafta 248 belediyede yapılan kısmi yerel seçimlerde, iktidardaki Muhafazakar Parti ile ana muhalefetteki İşçi Partisi büyük kayıp yaşadı. Brexit karşıtı Liberal Demokrat Parti çok sayıda belediye meclisi üyeliği kazandı. Yeşiller de seçimin kazananlarından oldu; 110’dan fazla yeni belediye meclisi üyeliği elde etti.

Açıklanan resmi olmayan sonuçlara göre, Muhafazakar Parti 750’den fazla belediye meclisi üyeliğini ve 27 belediyeyi kaybetti. Ana muhalefetteki İşçi Partisi de 80’den fazla belediye meclisi üyeliği ile 4 belediyenin kontrolünü kaybetti.

Liberaller ve Yeşiller kazançlı

Oy sayımının tamamlandığı 148 belediyede, Liberal Demokrat Parti 450’yi aşkın, Yeşiller de 110’dan fazla yeni belediye meclisi üyeliği kazandı. Liberaller seçimde 9 belediyede de zafer ilan etti.

Geleneksel partilere bağlılık azaldı

Siyasi gözlemcilere göre, yerel seçimde seçmenler, İngiliz siyasetinin iki ana partisine İngiltere’nin AB’den ayrılması (Brexit) sürecindeki performansları nedeniyle sırtlarını dönerken, Brexit konusunda net olarak karşı tutum alan Liberaller ile Yeşiller’e yöneldi. Yapılan kamuoyu araştırmaları, Brexit’in geleneksel siyasi partilere duyulan bağlılığı zayıflattığını ortaya koyuyor. Seçmenin Brexit konusunda kutuplaşmıştığı ülkede geçen aylarda Brexit Partisi ve AB yanlısı Değişim İngiltere partileri de kuruldu.

AB ile geçtiğimiz ay yapılan zirvede Brexit’i 31 Ekim’e erteleme kararı alınmıştı. AB, Theresa May  hükümetine, parlamentoda daha önce üç kez reddedilen Brexit anlaşmasını onaylatmayı başarması halinde Birlik’ten daha erken ayrılma seçeneği de sunmuştu. Ancak İngiliz parlamentosundaki dengelere göre, Brexit anlaşmasına onay alınması ihtimali zayıf görülüyor. Birleşik Krallık’ın bu durumda 23 Mayıs’ta yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılması güçlü bir ihtimal sayılıyor.

Ülkede 23 Haziran 2016’da yapılan referandumda, yüzde 48’e karşı 52 oy oranı ile AB’den ayrılma kararı alınmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.