DünyaHayvan HaklarıManşet

Birleşik Krallık ve İrlanda’da artık yarışamayan binlerce yarış atı mezbahalarda öldürüldü

0

BBC Panorama programının araştırması, Birleşik Krallık ve İrlanda‘da binlerce yarış atının mezbahalara gönderildiğini ortaya çıkarttı. Mezbahalarda kesilerek öldürülen atların bazıları, bir zamanlar yarış dünyasında adı en çok bilinen hayvanlardı. 

Darragh MacIntyre’in haberine göre, hayvan hakları kuruluşu Animal Aid‘in yerleştirdiği gizli kameralarla çekilen videolarla, atların zulümle öldürülmesini önlemek için konulan kuralların, Birleşik Krallık’ın en büyük mezbahalarından birinde nasıl görmezden gelindiğini de gösterdi.

Uzun süredir at yarışlarının sona erdirilmesi için kampanya yürüten Animal Aid, Birleşik Krallık’ta  at kesme izni olan Drury and Sons adlı mezbahaya gizli kameralar koydu. Animal Aid Söcüsü Dene Stansall “Görüntüleri incelediğimizde, genç safkan at sayısından şaşkınlığa düştük” dedi.

Çoğu İrlanda’dan gelen genç hayvanlar

2019 sonu ve 2020 başındaki dört günde çekilen görüntülerde çoğu İrlanda’dan gelen ve çoğu genç onlarca eski yarış atının kesilmesi görüntüleri bulunuyor. Atlardan bazıları, binlerce sterlin kazandıran, başarılı bir yarış kariyerine sahip hayvanlar. Hayvanların üçü ise Gordon Elliot tarafından  İrlanda’daki modern harada yetişenler.

Elliot, BBC’ye yaptığı açıklamada hayvanları mezbahaya kendisinin yollamadığını savunarak, sakatlık nedeniyle yarış kariyerleri sona eren hayvanların ikisinin “mümkünse yeni ev bulunması, değilse de insani bir şekilde uyutulması için” bir at tüccarına verildiğini, diğerinin ise sahibinin talebi doğrultusunda bir başka biniciye verildiğini söyledi.

Birbirlerinin gözleri önünde vuruldular

Animal Aid’in kameraları, hayvanları gereksiz zulümden korumak için getirilen kuralların ihlalini de görüntüledi. Kurallar, hayvanların birbirlerinin gözü önünde öldürülmemesini öngörüyor. Kayıtlardaysa, dört günde atların 26 kez birlikte vurulduğu görülüyor.

Görüntüleri izleyen Lincoln Üniversitesi‘nden veterinerlik davranış uzmanı Prof. Daniel Mills “Silah sesi çok huzursuz edici. Bir diğer atın da birden düştüğünü görmek, bu durumdaki bir at için çok üzüntü verici” dedi.

Görüntülerdeki tek kural ihlali bu değil. Kurallar atların hızla ölümü için tüm çabanın harcanması gerektiğini söylüyor. Ancak görüntüler, ölümün çoğu zaman ani olmadığını gösteriyor. 91 kez, mezbaha görevlisi atlara olması gerektiği gibi yakından değil, uzaktan ateş ediyor.

İki yılda dört bin at mezbahalara gönderildi

Mezbahadan yapılan açıklamada, hayvanlara herhangi bir şekilde zulmedilmesini kabul etmedikleri savunuldu, ancak bir uzman çekilen görüntüleri kuralları açıkça ihlaline kanıt olarak tanımladı.

Drury and Sons mezbahası ise, iddiaları reddetti ve tüm atların insani bir şekilde öldürüldüklerini savundu. Şirket sorunların da derhal giderileceğini söyledi.

Bilgi edinme özgürlüğü yasası uyarınca yapılan başvurular sonucu, 2019’un başından bu yana iki ülkede dört bin eski yarış atının mezbahalara gönderildiği belirtildi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.