COP26Dünyaİklim KriziManşet

Birleşik Krallık net sıfır emisyon için yol haritasını açıkladı

0

Sera gazı emisyonlarını 2050 yılına kadar net sıfıra ulaştırma taahhütünde bulunan Birleşik Krallık hükümeti, bu hedefe nasıl ulaşacağına dair yol haritasını açıkladı.

Açıklama bu yıl 31 Ekim-12 Kasım tarihlerinde Glasgow‘da düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 26’ncı Taraflar Konferansı‘na (COP26) 12 gün kala geldi.

Hükümetin “Net Sıfır Stratejisi: Daha Yeşil Şekilde Yeniden İnşa Et” isimli strateji belgesi 368 sayfa.

Strateji belgesinde neler var?

BBC’nin haberine göre strateji kapsamında 2030’a kadar Birleşik Krallık’ta 440 bin yeni iş imkanının oluşması ve özel sektörün 90 milyar sterlinlik yatırım yapması bekleniyor.

Ülkenin ısı pompaları, elektrikli araçlar, karbon yakalama ve depolama ve hidrojen gibi düşük karbonlu teknolojilerde rekabet avantajı kazanmasına yardımcı olmak da yol haritasının hedefleri arasında.

Bu stratejiyle birlikte, 2035 yılına kadar tüm elektriğin “arzın güvenilirliğine bağlı olarak” temiz enerji kaynaklarından sağlanması hedefleniyor.

Rüzgara ağırlık verilecek

Ülkede 2030 yılına kadar kurulu deniz üstü rüzgar tesislerinden toplamda 40GW enerji elde edilmesinin hedeflendiği dile getirilen strateji belgesinde, güneş ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanılmasına giderek daha fazla ağırlık verileceği vurgulanıyor.

Geçen yılın sonu itibariyle, yenilenebilir kaynaklar İngiltere’de üretilen toplam elektriğin yaklaşık  yüzde 40’ını karşıladı. Rüzgar enerjisi bunun yaklaşık yüzde 24’ünü oluşturuyor.

Hidrojen üretim kapasitesi

Ülkenin 2030 yılında kadar petrol ve gazdan türeyen emisyonlarını yarıya indirmesi ve 5 GW hidrojen üretim kapasitesine ulaşması öngörülüyor.

Küçük modüler nükleer reaktörlerin (SMR) geliştirilmesi için 120 milyon sterlinlik bir fonunun oluşturulmasına da karar verildi.

Elektrikli araçlar

Elektrikli araçların ve şarj istasyonlarının desteklenmesi için 620 milyon sterlinlik teşvikin verilmesi planlanıyor.

Otomobil üreticilerine her yıl belli bir oranda yeşil enerji ile çalışan araç satma zorunluluğu getirilecek. Otomotiv tedarik zincirinin elektriğe geçmesine yardımcı olmak için ek 350 milyon sterlin vaat edildi.

Hükümet ayrıca 30 milyon binadan kaynaklanan emisyonlarla başa çıkmaya yönelik stratejisini de açıkladı.

Binalarda ısınmada kullanılan mevcut doğalgazlı kombinin karbon emisyon oranı düşük olan ısı pompası ile değiştirilmesi için hane başına 5 bin sterline kadar hibe verilmesi planlanıyor.

Ağaçlandırma çalışmaları için de 625 milyon sterlin harcanacak.

Kampanyacılardan eleştiri

Uzmanlar ve kampanyacılar, Birleşik Krallık hükümetinin uzun zamandır beklenen net sıfır emisyona ulaşma stratejisinin yeterince büyük ölçekli olmadığını ve yeterli finansmanla desteklenmediğini savundu.

İklim ekonomisti ve Grantham İklim Değişikliği ve Çevre Araştırma Enstitüsü Başkanı Nicholas Stern, “Strateji, yeni ve çekici bir büyüme şekli oluşturmalı, ancak yatırımların teşvik edilmesi gerekiyor ve bazı hanelerin, özellikle de düşük gelirli olanların biraz yardıma ihtiyacı olacak” dedi ve ekledi:

“Yatırımların çoğu özel sektör tarafından yapılacak ve özel-kamu ortaklığı yoluyla doğru türde teşvikler ve risk yönetimi oluşturulması çok önemli.”

‘Eksikliklerle dolu’

Çevre grubu Friends of the Earth, “eksikliklerle dolu” olduğunu söylediği stratejiyi şu sözlerle eleştirdi:

“Yeni araçların hızlı bir şekilde elektrifikasyonu kesinlikle memnuniyet verici, ancak bunun getirebileceği karbon tasarrufunun çoğu, hükümetin 27 milyar sterlinlik karayolu programı tarafından silinecek.”

More in COP26

You may also like

Comments

Comments are closed.