Birinci derece arkeolojik SİT alanı Olympos’un koruma derecesi düşürüldü

Olympos İmar Planı'nın onaylanması, her ne kadar betonlaşmaya izin verilmeyeceği söylense de bölge sakinleri arasında endişe ve tepki yarattı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Olympos İmar Planını onayladı. Antalya‘nın Kumluca ilçesinde bulunan ve kültürel mirasıyla ünlü tatil merkezi Olympos Antik Kenti birinci derece arkeolojik SİT alanından üçüncü derece arkeolojik SİT alanına çevrildi.

Alınan kararla betonlaşmaya izin verilmeyeceği açıklandı, ancak yine de bu durumun yapılaşma ve yoğunluğu arttıracağından endişe ediliyor.

‘Yozlaşmış bir turizm alanına dönüştürüldü’

Çıralı sakinlerinden Elif Arığ, çocukluğundan bu yana dönüşümüne tanıklık ettiği Olympos’un, 90’lı yıllarda doğal yaşam savunucusu gezginlerin ziyaret ettiği kendi halinde bir antik kent olduğunu, ancak 2000’li yıllara doğru giderek turizmciler eliyle dönüştürüldüğünü anlatıyor:

Onların açtığı çok kapasiteli yataklarla turizm alanı genişledi. (Bu turizm) Oraya değer vererek gelen misafirlerini kaçırdı ve bölge farklı firmaların birbiriyle rekabet içinde olduğu bir yozlaşmış bir turizm alanına dönüştü.

‘Antik kent bir açık hava dükkanına dönüştürülebilir’

Bölgede yapılaşma olmayacağı yolundaki vaatlerle ilgili de fikrini sorduğumuz Arığ, geçtiğimiz yıl, antik kentin bir açık hava dükkanına dönüştürüleceği yolunda duyumlar aldıklarını ancak resmi bir açıklama olmadığı için buna tepki verilemediğini söyledi ve böyle bir olasılıktan endişelendiklerini belirtti.

#Olymposadokunma

Sosyal medya kullanıcıları da karara tepki göstermek için Twitter üzerinden bir etiket kampanyası düzenledi. #Olymposadokunma etiketi üzerinden yapılan paylaşımlarda koruma derecesinin geri yükseltilmesi talep edildi.

https://twitter.com/arkeolojidnyasi/status/1258000904411889667

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Şirketlerin toplumsal sorumluluğu

Türk şirketleri kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik uygulamalarında batılı benzerleri kadar başarılı değil. Ancak bu sadece şirketlerden kaynaklanmıyor, 'öngörülemezlik ortamı' ve toplumsal baskının eksikliği de bunda etkili. 

‘Qou vadis-2’: Ülke nüfusu

Geleceği ile ilgili derin kaygılar duymakta olan nüfus kesimlerinin, Türkiye’nin her yerinde giderek artmakta olduğu bir ortamdayız. Ne kent nüfusu kentte kalabilecek uzun erimli bir gelecek görüyor, ne de kır nüfusu kırda kalabilecek bir durum algılıyor.

[Bir şarkının hikayesi] San Francisco/ Scott McKenzie

Scott McKenzie’nin Hippi kültürünü konu alan 'San Francisco (Saçınıza Çiçek Taktığınızdan Emin Olun)' şarkısı, Beatles’ın 'All You Need is Love'ı ile beraber, 'Summer of Love'ın belirleyici şarkılarından biri olarak kabul edilir.

Yandı Çukurova yandı

Türkiye’de tarımın geldiği yer içler acısı. Ülkenin dört bir yanındaki çiftçiler isyan halinde. Diğer taraftan en fazla artış gıda fiyatlarında. Dikkate alınması gereken ciddi bir dengesizlik var.

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Bir güvercini sevmekle başlayacak her şey

Maalesef sorun yarattığı var sayılanlara karşı empati yoksunu, sadece kendi refahını gözeten adaletsiz çözümler üretmek yalnızca 'Güvercin Kakası' kitabındaki kasaba halkına mahsus değil. Katliam Yasası'nı unutmadınız değil mi?

EN ÇOK OKUNANLAR