EkolojiManşetYerel

Bir yılda ikinci facia: Karaayıt demir madeninin atık depolama alanı yeniden çöktü

0

Henüz Giresun Şebinkarahisar’daki Nesko Madencilik’in bakır, kurşun, çinko madenindeki atık havuzunun çökmesinin ve binlerce tok zehirli çamurun Kılıçkaya Barajı ve Kelkit Irmağı’na karışmasının şokunu atlatamamışken, bir başka maden felaketi haberi de Ayvalık’tan geldi.

Ayvalık İlçesi’ne bağlı Karaayıt Köyü yakınlarındaki Bilfer Madencilik ve Turizm A.Ş tarafından işletilen ve sürekli kapasite arttıran “Bilfer Demir Cevheri Zenginleştirme Tesisi” ne ait atık depolama alanında atık dağı yine çöktü ve ağır metalli atıklar dereye doldu.

Söz konusu dere bölgenin sulama suyunu sağlayan ve aynı zamanda Ayvalık için ilerde içme suyu sağlanması da hedeflenen Madra Barajı’nı besliyor.

Bu yılın başında yine aynı madende atık depolama alanı çökmüş ve zehirli atıklar baraja bağlanan dereye dolmuş, şirket atık depolama alanının çevresine beton bloklar koyarak önlem aldığını açıklamıştı.

ÇED’den muaf işletiliyor

Karaayıt Köyü’nün meralarına el konularak işletilen madenin açık ocak kısmı yıllardır Çevresel Etki Değerlendirme‘den (ÇED) muaf olarak işletiliyor.  Şirketin 2020 yılında başvurduğu, “Ayvalık Bilfer Maden Atıkları Düzenli Depolama Tesisi Projesi” için ise tüm itirazlara rağmen “ÇED Olumlu” kararı verilmiş, karar Ayvalık Tabiat Platformu ve Ayvalık Belediyesi tarafından dava edilmiş ancak kaybedilmişti. Danıştay’a itiraz edilmek üzere hazırlıklar sürdürülüyor.

Ekoloji Birliği, bir yılda iki kez çevre felaketine neden olan “Ayazmant Demir Madeni Projesi”nin kapanma zamanının çoktan gelip geçtiğini açıkladı. Proje’nin Madra Barajına sıfır konumda olduğuna ve zenginleştirme tesisinin ise Karaayıt Köyü’ne çok yakın olduğuna dikkat çeken Birlik, köyün içme sularında önceki yıllarda arsenik seviyesi yükselmesi nedeniyle, köylülerin itirazı üzerine BASKİ tarafından arsenik arıtma sistemi kurulmak zorunda kalındığını hatırlattı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nı, Sağlık Bakanlığı’nı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı, Balıkesir Valiliği’ni, Cumhuriyet Savcılığı’nı acilen bir kez daha göreve çağıran Ekoloji Birliği şu talepleri sıraladı:

  • Felaketin boyutları incelensin, Madra Barajı, dere ve civar sularda ağır metal ve kirlilik tahlilleri yapılarak sonuçlar kamuoyu ile paylaşılsın ve gerekli önlemler alınsın,
  • Çevre felaketine yol açan sorumlular tespit edilerek yargılansın,
  • “Ayazmant Demir Madeni Projesi” ruhsatı iptal edilsin ve acilen kapatılsın.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.