Editörün SeçtikleriKültür-SanatManşetVideo

Bir karton, bir kuklaya dönüşür ve sahne: Bırakalım çocuklar oyun oynasın

0

Video haber: Gürcan ÖZTÜRK
Kurgu: Sibel TEKİN

Her çocuğun hayal kurmasına, düşüncelerini çekinmeden açığa çıkarmasına, duygularını yansıtmasına ve keşfetmesine yönelik ortaya çıkan Gezgin Kuklabazlar projesinin bir atölyesine çocuklar gibi dahil olduk. Projenin hedeflediği 9 ve 16 yaş aralığındaki çocukların yarattığı kuklaların oluşturulduğu atölyede, projenin yürütücüsü Filiz Sünnetçioğlu’yla “Bırakın çocuklar oyun oynasın” talebi çerçevesinde çocukların atıklardan dönüştürdüğü kuklaları konuştuk. Kukla yapım süreçlerini bir köşeden izlediğimiz Doğa, Meryem, Ada, Selay ve Esra ise heyecanla deneyimlerini aktardı.

Gezgin Kuklabazlar Atölyesi’nde çocukların yarattığı uçan kuklalardan kendini rahat hissettiği ortamlarda dans eden Aliş’e, türü tehlike altında olan Pandiş’ten, çöp toplayan At’a kadar birçok kuklayla tanıştık.

Projenin üstlenicisi olan Filiz Sünnetçioğlu, çocuklara her aşamada sorular yönelterek kendilerini ifade etmeye yönlendirirken geri dönüşümün önemini de kuklalar üzerinden çocuklara anlatıyordu. Peki bu proje nasıl ortaya çıktı?

Gezgin Kuklabaz, küresel iklim değişikliğinden kaynaklanan sonuçların Türkiye’de yaşam alanlarındaki olumsuz etkilerini paylaşma, önemsetme ve sanatı aracı kılarak çocukların çevre bilincini içselleştirmeleri, bireysel olarak bu soruna nasıl katkı sunabilecekleri, deneyimleyebilecekleri fikri üzerinden ortaya çıkmış bir proje.

Sünnetçioğlu’nun yürüttüğü proje kapsamında çocuklar ilk hafta tanışmalarının ardından Uçan Kukla atölyesinde Uçan Kukla ile tanışıyorlar. Akabinde ‘Yerimde Duramıyorum’ Atölyesi’nde atık kartonlardan insan karakterleri yapılıyor. Bu noktada kartonlar yüz ifadeleri, vücut şekilleri, eklemleri ve tarzları ile bir karakter kazanıyor ve kişilikleri yavaş yavaş oturmaya başlıyor.

Fotoğraf: Gürcan Öztürk

Ve sahne… Üçüncü ve dördüncü haftalarda ise sahne tasarımına dair bilgiler paylaşılarak kukla sahneleri tasarlanıyor. Çocukların tasarladıkları kukla ve sahnelerle oyunların izleyici ile buluşması için karakter oluşturma, hikaye kurma, canlandırma ve seslendirme çalışmaları yapılıyor. En sonunda ise artık gösterime geçiliyor.

‘Bırakalım çocuklar oyun oynasın’

Çocukların ailelerine sergi ve oyun temsilleri organizasyonları yapılıyor.
Gezgin Kuklabazlar, bireyselleştirilmiş, benmerkezci, şiddet içerikli ve video oyunları üzerine kurgulanan günümüz oyunlardan uzak bir noktada yer alıyor:

“Oyun tüm çocukların vazgeçilmezidir. Çocuğun oyun oynarken kullandığı her türlü materyal oyuncaktır. Gezgin Kuklabazlar Projesi ile çocuklar geri dönüştürülebilir çevresel atıklarla kukla yapmayı öğrenirler. Ellerinde ki atık malzeme ile kendisini ortaya koyarak hayal gücünü ortaya çıkartır, üç boyut algısını, şekil verme yönünü geliştirir ve oyun kurarlar. Hayal ettiği bir şeyi somuta bir nesneye kuklaya dönüştürürler. Tüketmek ve hazır almak yerine çevresindeki malzemeleri dönüştürerek kendine ait bir oyun aracı üretirler.”

Son olarak Gezgin Kuklabazlar bir talepte bulunuyor. Talep oldukça eski, evrensel ve herkesin sahip olması umulan bir deneyime işaret ediyor:

“Sadece farklı yerlerde atölye çalışmaları yaparak yani ortamı düzenlemek, uyarlamak, tasarlamak için bir birliktelik oluşturarak bir araya gelmeye ihtiyacımız var. Gerisini çocuklar seve seve getirecektir. Çocukların seslerini duyurmaları için;

Bırakalım çocuklar oyun oynasın.
Çocuk ve sanat değişimlere ilham versin.”

You may also like

Comments

Comments are closed.