ManşetTürkiye

Bir Dakikada Türkiye – 10 Aralık 2013

0

Balbay’ın tahliyesine Kılıçdaroğlu ve Arınç’ın açıklamaları

Mustafa Balbay’ın dün (09 Aralık Pazartesi) gecesi tahliyesinin ardından hükümet ve mualefet kanatlarından yorumlar gelmeye devam ediyor. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Balbay’ın tahliye kararıyla ilgili yorumlarını soran gazetecilere “Hayırlı olsun. Tebrik ederim. Gözü aydın. Üç yıl önce söylediklerim şimdi gerçekleşti” diye cevap verdi. Üç yıl önce balyoz iddianamesiyle ilgili hiç tutuklu bulunmamasına rağmen benzer bir başka yargılama sürecinde tutuklu olan sivillerin (Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay) “Biz mi verdik darbe emrini, biz niye içerdeyiz onlar dışarıda?” demelerine karşılık olarak Arınç “Bence bu feryada kulak vermek lazım” demişti.

Kılıçdaroğlu ise telefonla aradığı Balbay’a “Seni demokrasi, özgürlük, insanlık adına kucaklıyorum, aramıza hoş geldin” dedi.

CNN Turk’ün haberine göre ise Balbay ise Ceza İnfaz Kurumları çıkışında toplanan kalabalığa yaptığı açıklamada “Ben, haksızlıklara, hukuksuzluklara karşı, bundan sonraki yaşamımda sonuna kadar mücadele edeceğim. İçinden geçtiğimiz süreç bir sünger çekilip, ‘Her şeyi unutalım’ denecek bir süreç değil. Ama kin güdülecek bir süreç de değil. Bu süreci ben gerçekten, hem Meclis’te hem Türkiye’de herkese karşı, bütün yurtseverlere, bu ülkenin bütünlüğüne, Atatürk cumhuriyetinin değerlerine inanan, herkese karşı ilk sözüm şudur: Gelin tanış olalım. Ancak içinden geçtiğimiz süreçte, ben bu aşamadan sonra Türkiye’de gerçekten hukuku arayanların, gerçekten bu ülkeye barışın gelmesini isteyenlerin mücadelesine ortak olmak üzere kendimi daha büyük bir sorumluluk da hissediyorum.” dedi.

Gezi’de slogan yazan 13 yaşında çocuk için “kamu malına zarar” suçlamasıyla dava

Radikal Gazetesi muhabiri İsmail Saymaz’ın haberine göre Gezi Parkı olayları esnasında Çanakkale’de yola sprey boyayla “Hükümet istifa”, “Faşizme ölüm”, “Fuck the police” yazan 13 yaşındaki ilkokul öğrencisi için “kamu malına zarar” vermek suçundan dava açıldı. Hakkında adli tıptan “işlediği fiilin anlam ve sonuçlarını algılayıp davranışlarını yönlendirebilecek psikososyal olgunluğa erişmemiş” görüşü alınmasına rağmen, Savcı karar yetkisinin mahkemeye ait olması nedeniyle raporun bağlayıcı olmadığını savunarak “kamu malına zarar” suçlamasıyla altı yıla kadar hapis cezası verilmesini, yaşı 15’ten küçük olduğu için cezada üçte iki indirim yapılmasını istedi.

Savcı, çocuğun suçun sonuçlarını algılayamadığı kararına varılması halinde ise Çocuk Koruma Kanunu’na göre, tedbir konularak ailesinden alınıp yurda yerleştirilmesini talep etti. TCK’nın 32/1. maddesi, “Fiili işlediği sırada 15 yaşını doldurmamış olanların işlediği fiilin hukukî anlam ve sonuçlarını algılayamaması veya davranışlarını yönlendirme yeteneğinin yeterince gelişmemiş olması hâlinde ceza sorumluluğu yoktur” der. Davanın ilk duruşması, 27 Kasım’da görüldü. Sanığın katılmadığı ilk duruşma sonunda hâkim zorla getirilmesine hükmetti. İkinci duruşma, 21 Ocak’a bırakıldı.

Gezi olayları sırasında Eskişehir’de işkence gören Tevfik Caner Ertay polisleri teşhis etti

Hürriyet’in haberine göre Şube Müdür Yardımcısı A. K. ile polis memuru A. K.’yı teşhis eden Ertay şunları söyledi: “1000’e yakın polis resmini gösterdiler. Resimleri bilgisayar çıktısı ve eskiydi. Sadece 2 polisi teşhis edebildim. Ayrıca beni dövdükten sonra hastaneye götüren polisler hakkında da suç duyurusunda bulunacağım. O polislerin yüzlerini hatırlıyorum ve hastane kamerasında zaten görünüyor.”

Ertay, olay günü olanları şöyle anlattı: “Aralarında ‘Bunu yok edelim’ diyorlardı. Bir caddeye götürdüler. Bagaj açıldığında da polis amiri A. ile yaklaşık 10 polis vardı. Dövüp tekrar bagaja koydular ve hastaneye götürdüler. Hastanenin kamera görüntülerinde ben ve Ali İsmail Korkmaz yanyanaydık.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.