Editörün SeçtikleriManşetVideo

Binlerce ton kayısı enkaz altında: Çıkarmamıza izin vermiyorlar

0
Malatya - Fotoğraf: Fırat Bulut

Video haber: Fırat BULUT

*

Maraş merkezli depremlerden etkilenen illerden Malatya’da vatandaşın kayısısı, tütünü, üzümü enkaz altında kaldı.

Doğanşehir ilçesi Karşıyaka Mahallesi‘nden Mazlum Alakuş enkaz altında 20 ton kayısısının kaldığını yetkililerin yardımcı olmadığını söyleyerek destek çağrısında bulundu.

Alakuş, depremden sonra hasar gören binanın üstünün sağlam olduğunu, yıktırmamak için ellerinden geleni yaptıklarını ancak moluz kaldırma ihalesini alan şirketin polis eşliğinde binayı yıktığını söyledi.

‘Kayısıların borcunu nasıl ödeyeceğiz?’

Mağdur edilmelerine tepki gösteren Alakuş, “Bizim kendi arsamızda bulunan, anayolu işgal etmeyen, yan tarafında boşluk olan bir bina. Bina sadece yerine oturmuştu, kayısılar çıkarılabilirdi” dedi ve ekledi:

“Bir çatal kaşık bile çıkaramadık, eşyayı geçtik kayısıyı çıkaramadık, bir ton üzüm vardı, elek makinaları vardı, gübre vardı. Çok da aciliyeti olan bir bina değildi. Müteahhit buranın ihalesini almış, araç ve kepçelerini bizim buraya yakın bırakmıştı, ‘buradan başlayalım’ dediler. Biz de dedik ‘bırakın eşyamızı çıkaralım, malımızı çıkarmamıza izin verin’ dedik. Sonra polisi falan çağırdılar. ‘Yaklaşamazsınız, giremezsiniz’. Yıktılar çekip gittiler.”

‘MASKİ’yi aradık gelmediler, kayısı su altında kaldı’

Kendi imkanları ile kepçe tutup enkaz altında kalan 20 ton kayısılarını çıkarmaya çalıştıklarını söyleyen Alakuş “Biz kepçe tutup getirdik, enkazın üstünü temizledik. Öğle yemeği yiyelim dedik geldik ki su basmış. Dört saat boyunca MASKİ’yi [Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi] aradık, gelmediler. Gelene kadar zaten su altında kaldı” ifadelerini kullandı.

Malatya, kayısı - Fotoğraf: Fırat Bulut

Fotoğraf: Fırat Bulut

‘Kimsenin malı umurlarında değil’

Kendi imkanları ile sadece beş bin tona yakın kayısıyı çıkardıklarını belirten Alakuş yetkililerin ilgisizliğine tepki göstererek şunları söyledi:

“Enkazda 20 ton kayısımız vardı. Biz kardeşim ile birlikte bunları köylülerden aldık, daha bunların borcunu bile ödememişiz. Nasıl vereceğiz bilmiyorum; bir buçuk milyon kaybımız var. Doğanşehir’in molozunu müteahhite ihale ile vermişler adamlar gelip demirini ayıklayıp gidiyor. Kimsenin malı umurlarında değil. Biz AFAD’a gittik dedik ‘gelin malımızı çıkarın’, ‘Ben adamlarımızı buraya koymam, o riski almam’ dediler. Tamam, o zaman bina yıkıldıktan sonra gelseydiler, 10 tane adam verseydiler o mal kurtulurdu. Bu AFAD nerede, bu KIZILAY nerede? Her gün lüks araçlara binip buralarda geziyorlar. Ben ve kardeşim tek nasıl çıkaralım. Elimiz, kolumuz hep yara, yardım etseydiler o mal kurtulmuş olurdu, su basmadan çıkarırdık.”

Yetkililerden yardım isteyen Alakuş “Umarım zararımızı birileri karşılar. Biz bu malı köylüden almıştık, bunun parasının ödenmesi gerekiyor. Bu mal ziyan olduktan sonra nereden getirip vereceğim bilmiyorum. Bir buçuk milyona yakın kaybımız var” dedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.