ManşetSivil ToplumTürkiye

Binlerce kilometrelik demiryolu hattı, 39 bakım görevlisine emanet

0

TCDD’nin çalışan sayısıyla ilgili Makina Mühendisleri Odası raporuna göre, 2000’de 47 bin 212’ye olan personel sayısı 2017 sonunda 17 bin 747’ye düştü. Demiryolları hatlarındaki bakım görevlisi sayısı ise Türkiye genelinde 39’a indi.

Çorlu tren kazasında 25 kişi hayatını kaybetmişti. Kazaya toprağın yumuşaması sonucu çöken menfezin daha önce fark edilmemesi neden olmuştu. 

TMMOB Makina Mühendisleri Odası  tarafından iki yılda bir güncellenen Ulaşımda Demiryolu Gerçeği raporunu paylaştı. Oda Başkanı Yunus Yener, demiryolu işletmeciliğinin yatırımdan bakıma, yenilenmeye, personele, eğitime ve yeni hatların kurgulanmasına dek merkezi bir planlamayı gerektirdiğini söyledi.

Yener, onlarca kişinin yaşamını yitiren tren çarpışmalarından örnekler vererek şunları söyledi:

“163 yıllık kazanımlar tasfiye ediliyor”

“22 Temmuz 2004 tarihinde 41 yurttaşımızın ölümüne, 81 yurttaşımızın yaralanmasına yol açan Pamukova YHT kazası yaşanmış ve o son kaza olmamıştır. Daha sonraki birçok kazanın dışında geçen yıl Tekirdağ Çorlu‘da 25 insanımızın ölümüne yol açan tren kazası ile Ankara‘da sinyalizasyon eksikliği nedeniyle 9 insanımızın ölümüne yol açan YHT “kaza”sı hafızalardadır.

Dokuz kişinin hayatını kaybettiği Ankara YHT kazasında makasçının, treni doğru hatta yöneltecek makası hareket ettirmediği ortaya çıkmıştı.

Aynı şekilde geçen ay İstanbul-Ankara hattındaki YHT seferi sırasında Arifiye‘deki bir menfezde rayların altının yağışlar nedeniyle boşaldığının makinistlerce görülmesi üzerine trenin durdurulması vakası da gösteriyor ki, gerek konvansiyonel hatlarda gerekse YHT hatlarında önemli sorunlar bulunmakta ve üzerine ciddiyetle gidilmemektedir.

Booz, Allen-Hamilton, Canac, Euromed vb. kuruluşların hazırladığı raporlar ve AB uyum programları ile gündeme gelen serbestleştirme ve TCDD’nin yeniden yapılandırılması politikası uyarınca 163 yıllık demiryolu kazanımları tasfiye edilmektedir.”

Personel sayısında büyük düşüş

Ali Ekber Çakar ve Zeki Ader’in hazırladığı raporda dikkat çeken dikkat çekici veriler paylaşılırken 1959’da 66 bin 595 olan TCDD’nin çalışan sayısının 2000’de 47 bin 212’ye, 2017 sonunda ise 17 bin 747’ye düştüğü belirtildi. Binlerce yol ve geçit bakım görevlisinin çalışması gereken hatlarda bakım görevlisi sayısı da Türkiye genelinde 39’a düştüğü vurgulandı.

Rapordaki önemli veriler şöyle:

* Resmi verilere göre 1950’de karayolu yolcu taşımacılığı oranı yüzde 49,9 oranında iken günümüzde yüzde 88,8; karayolu yük taşımacılığı da yüzde 17,1 iken günümüzde yüzde 89,2 oranına yükselmiştir.

* Demiryolu yolcu taşımacılığı oranı ise 1950’de yüzde 42,2 iken günümüzde yüzde 1’e; demiryolu yük taşımacılığı da yüzde 55,1’den yüzde 4,3’e gerilemiştir.

* Demiryolu hat uzunluklarına ilişkin göstergeler de önemli gerçeklere işaret etmektedir.

Rapor için tıklayın

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.