İklim KriziManşetYerel

Bingöl’deki yangın kontrol altına alındı

0

Haber: Fırat Bulut

*

Bingöl’ün Solhan ilçesinde dün akşam saatlerinde çıkan orman yangını ikinci gününde kısmen kontrol altına alındı.

Solhan’a bağlı Gris mevkinde dün başlayan yangın , zemindeki kuru otlar ve rüzgarın etkisiyle yayılarak Girboxan Mezrası’na ulaştı. Köylülere ait hayvan barınaklarının da zarar gördüğü yangında geniş bir ormanlık alan yandı.

Gırboxan Mezrasında yaşayan yurttaşlar ‘ kendi bireysel imkanları’ ile yangına müdahale ederek yangını kısmen kontrol altına aldıklarını ancak yer yer dumanların yükseldiğini bilgisini paylaştı.

Yüzde 28.4’ü ormanlık alan

Yüzde 28.4’ ü ormanlık alan olan Bingöl, yüzölçümüne göre ormanlık alan sıralamasında Türkiye birincisi. Tarım ve Orman Bakanlığı 2018 yılı verilerine göre, Bingöl’de 264 bin 934 hektar ormanlık alan bulunuyor.

Yaz aylarında Bingöl, Dersim, Şırnak başta olmak üzere bölge kentlerinde çok sayıda orman yangını meydana gelirken, yangınların en çok yaşandığı Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki 23 ilde hazırda bekletilen tek bir yangın söndürme helikopteri bulunmuyor.

Havadan müdahale şart

Sarp kayalık, dağlık ve karadan ulaşılması zor bu bölgelerde meydana gelen yangınlara karadan müdahale edilemediği için de havadan müdahale önem taşıyor.

25 Haziran’da Bingöl’ün Genç ilçesinde meydana gelen orman yangını beşinci gününde havadan müdahale edile güçlükle kontrol altına alınmıştı. 29 Ağustos’da Bingöl-Yayladere ilçesinde ormanlık alana sıçrayan yangın yine beşinci gününde hava desteği ile söndürülebilmişti.

Geçtiğimiz günlerde Dersim, Şırnak ve Bitlis illerinde de orman yangınları yaşanmış, yangınlara havadan müdahaledeki eksiklik tepki toplamıştı.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.