Ekolojiİklim KriziManşetYerel

Bingöl dört gündür yanıyor: Havadan ve karadan müdahale yetersiz

0

Haber: Fırat Bulut

*

Bingöl’ün Xolxol (Yayladere) ilçesine bağlı Conag (Sarıtosun) köyünde 29 Ağustos tarihinde çıkan ve erken müdahale edilemediği için ormanlık alana yayılan yangın yeniden hız kazandı.

Yarı ormanlık alana sıçrayan yangına gönüllüler ve bölge halkının müdahalesi devam ediyor. Yangına müdahale çalışmalarına Orman Genel Müdürlüğü’ne ait iki helikopter, 6 arazöz, 3 ilk müdahale aracı ve Yayladere Belediyesi‘ne ait 2 itfaiye aracı da katıldı.

Söndürülen arazi yeniden alev aldı

Ancak Conag köylüleri helikopterin müdahale için geç kaldığını ve kısa süreli müdahalenin ardından gerekli soğutma çalışmaları yapılmadığı için bölgenin yeniden alevlere teslim olduğunu söyledi. Bölgedeki rüzgar ve sarp arazi de yangına müdaheleyi zorlaştıran etkenlerden.

Yangına destek çalışmalarına Adana Büyükşehir Belediyesi ile Elazığ’a bağlı Karakoçan Belediyesi de katkı sunuyor. Ancak AKP yönetimindeki Bingöl Belediyesi‘nin herhangi bir ekip göndermemesi tepkilere neden oldu.

Soysal: ‘Su yok’ denilerek müdahale edilmiyor

Halkların Demokratik Partisi (HDP) il yönetimi ve meclis üyeleri de incelemeden bulunmak ve söndürme çalışmalarına destek olmak için bölgeyi ziyaret etti.

HDP İl Başkanı Hasan Soysal, yaptığı açıklamada yangın söndürme çalışmalarına dair izlenimlerini aktardı. Yangın bölgesinde yolda bekleyen itfaiye ve iş makineleri olduğunu ancak müdahale etmediklerini aktaran Soysal, “Alevler hızlanmamışken neden müdahale etmiyorsunuz?” diye sorduklarını ve “suyumuz yok” yanıtını aldıklarını söyledi.

Ancak alevler bölgeyi ziyaret eden HDP ekibini sarınca suyla müdahalenin başladığını aktaran Soysal, ekibin yangının yerleşim yerlerine sıçradığında müdahale ettiğini ancak ormanlık alandaki yangına müdahalede “gönülsüz” olduğunu belirtti. Bu durum hakkında tutanak tutuklarını belirten Soysal, “Konuyu Meclis gündemine de taşıdık” ifadelerini kullandı.

‘Dozer var, operatör yok’

Öte yandan Orman Genel Müdürlüğü’nden yangınla mücadele için dozer gönderildiğini aktaran Soysal, dozerin operatörünün gönderilmediğini ifade etti.

Soysal, operatörün araçla birlikte gönderilmemesi üzerine Yayladere’den operatör getirildiğini sözlerine ekledi.

Yangın devam ediyor

Dün gece Telpan bölgesi ormanlık alanda yeniden başlayan yangın Göçedağ köyü ve ilçe merkezine doğru ilerlemeye başlaması üzerine öğlen saatlerinde bölgeye bir helikopter ve iş makinaları gönderilerek yangının önü kesildi.

Yerleşim yerlerine yakın kısımlarda önü alınan yangının yarı ormanlık alanda devam ettiği öğrenildi.

Söndürülen bölgelerde de yeniden çıkan yangın sebebiyle Conak köyündeki orman tamamen yok olurken, Deştîl Yaylası, Çiyayê Rut (Çıplak Tepe), ve Hasrek mezrası arasındaki alan ise tamamen tutuşmuş durumda.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.