Doğa MücadelesiEditörün SeçtikleriManşetVideoYerel

Bingöl’deki Karacehennem Ormanları’nda katliam: Ağaç kesimleri altıncı gününde

0

Özel Haber: Fırat BULUT

*

Bingöl‘ün Karlıova ilçesinde bulunan Karacehennem Ormanları’nda başlayan ağaç kesimi köylülerin tepkisine rağmen altıncı gününde devam ediyor.

6 Ekim sabahı hızar sesleriyle ormanda kesim yapılmaya başlandığını öğrenen köylüler bir araya gelerek alana yürümek istedi. Ancak köylülerin ormanlık alana girişleri asker ve korucular tarafından “güvenlik” gerekçesi ile engellendi.

Askeri operasyonlar nedeniyle yasak

Kızılağaç, Yiğitler(Sağnis), Kırkpınar(Xawarik) köylerinin çevrelediği Karacehennem bölgesinin büyük bir kısmı askeri operasyonlar nedeniyle yıllardır sivillerin girişine yasak.

Kesim alanına girişlerine izin verilmeyen Kızılağaç ve Yiğitler ( Sağnis ) köylüleri, askeri yetkililerle görüşmelerinden olumlu sonuç alamayınca bir heyet oluşturarak Bingöl Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri ile görüştü.

‘Ormanda neler yapıldığını bilmiyoruz’

Bingöl Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileriyle görüşen heyetin içerisinde yer alan Kızılağaç köyünden Metin Çelikbilek, ağaç kesimi konusunun Meclis gündemine kadar taşındığını ve kendilerinin de yetkililerle görüştüğünü söyledi. Yeşil Gazete’ye konuşan Çelikbilek kaygılarını şu şekilde aktardı:

“Bizler görüşüyoruz, sesimizi duyurmaya çalışıyoruz ancak bu süreçte orman gidiyor, odun yüklü kamyonlar gidiyor. Orman İşletme Müdürü bize tıraşlama dedi ancak bölgeye girişlere izin verilmediği için ormanda neler yapıldığını bilmiyoruz.”

35 hektarla sınırlı kalamayacak iddiası

Heyet olarak yaptıkları görüşmede köylülerin sürece dâhil edilmesini istediklerini söyleyen Metin Çelikbilek görüşmenin içeriğine dair şu bilgileri paylaştı:

“Kesim alanına girişlere izin verilmediğini, bunun da kaygıları arttırdığını söyledik. Köylülerin de sürece dahil edilmesini istedik. Kesimin güvenlik nedeniyle yapıldığı, 35 hektarlık alanla sınırlı kalınmayacağı gibi çeşitli iddialar var. Bütün bunlar görüşmede dile geldi. ‘Hayır iyileştirme yapılacak’ deniliyor. Alana girişlere izin verilmediği için ne olup bittiğini bilmiyoruz. Görüşmeler yapıyoruz ama bir sonuç alamıyoruz.”

‘AKP’nin ikiyüzlü politikasını gösteriyor’

TBMM Genel Kurulu’nda oy birliği ile kabul edilen Paris İklim Anlaşması’nı hatırlatan HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir ise ‘’Aynı günün sabahı ağaç kesimine başlanması AKP’nin ikiyüzlü, ikircikli politikalarını ortaya koyuyor’’ tepkisini gösterdi ve iktidarın doğa ve iklimden yana bir kaygısı olmadığının belirtti.

Karacehhennem Ormanları’nda yaklaşık 50 futbol sahası kadar bir alanın kesilip tıraşlanacağını ve bunun da çok ciddi lokal iklim değişiklerine yol açacağına dikkat çeken Aydemir, ‘’Bingöl’ün su kaynakları Kürük köyünden geliyor, bu ormanın kesilmesi yağış oranlarını da etkileyeceğinden Bingöl merkez ve Genç ilçesinin içme suyu ihtiyacını sağlayan su kaynakları kuruyabilir ’’ diyerek bölgede yaşanan kuraklığa dikkat çekti.

Orman kesiminin doğuracağı sonuçların siyaset üstü olduğunu ve bütün Bingöl’ü ilgilendirdiği belirten Aydemir meclise soru önergesi verdiğini ve 10 Eylül’de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz’a söylediğini ancak çağrılarına olumlu dönüş yapılmadığını belirterek orman kemsinin köylüler ve bölge için doğuracağı olumsuz sonuçlara dikkat çekti.

‘Gençleştirme yapıyoruz’

35 hektarlık bir alanda kurumuş, tahribata uğramış kısımları temizleyerek gençleştirme çalışması yaptıklarını söyleyen Orman İşletme Müdürü İbrahim Bor, dernek temsilcileri, muhtar ve köylüler ile de görüştüklerini, kesim yapmadan önce alanın videosunu çekip tahrip edilen alanların videosunu gelen heyetlere(köylülere) de göstererek bilgilendirme yaptıklarını söyledi.

Güvenlik nedeniyle kesmediklerini vurgulayan Bor, “Bizim kesim yaptığımız alanda meşe yok, tahrip edilmiş bir alan. Biz orada bir canlandırma yapıyoruz. Yaşını dolduran ağaçları temizleyip gençleştirmeye tabi tutuyoruz. Köylülerin de istediği budur. Biz işimizi yapıyoruz. Herkes gidip bakabilir kesim yapılan alana. Bizim ekiplerimiz orada bir canlandırma kesimi yapıyorlar, gençleştirme için, farklı bir durum yok” dedi.

Ağaç kesim ihalesine ilişkin, müteahhit firmanın ismini paylaşmayan İbrahim Bor ihalenin açık yapıldığını söyledi. Bor açıklamasında “Köylü kesim isterse köylünün hakkıdır, köylü istemiyorsa açık ihale yapılır. Türkiye’nin her yerinden herkes ihaleye girebilir. 4 Ekim’de ihale yapıldı. Köylünün bilgisi olmadan muhtara yazı yazmadan ihale süreci başlatılmaz. Şu an bizde devam eden çok fazla ihale var zaten ihale var, dosyaları mevcut, ama kim hangi ihaleyi almış bilemeyiz” diyerek sürecin ihale mevzuatına göre yapıldığını söyledi.

İhalenin kime verildiği şüpheli

Orman İşletme Müdürü ihalenin mevzuata uygun yapıldığını öne sürse de ihale Elektronik Kamu Alımları Platformu‘na (EKAP) bildirilmediği için ihalenin kime verildiği bilgisine ulaşılamıyor.

Bölge halkı ise ihalenin koruculara ve korucu köyün muhtarına verildiğini iddia ediyor. Gökçeli Köyü‘nde (Talvarı) yaşayan halk köyün muhtarı Tayyip Bulak ve birkaç korucunun ağaç kesim işine giriştiğini öne sürüyor. İbrahim Bor ise “Onlar zaten devlet memuru olduğu için ihale alamazlar” diyerek iddiaları yalanladı.

‘Ağaç kesim ihalesi iptal edilsin’

Bingöl Karlıova Kızılağaç Aynık Köyleri Derneği (AYKI-DER) Başkanı Fatih Bor, iki hafta önce ağaç kesimi yapılacağı bilgisini aldıklarını ve Sivil Toplum Kuruluşları ile iletişime geçerek 84 dernek başkanının imzasıyla bir metin hazırlayıp Bingöl milletvekillerine gönderdiklerini ve orman kesiminden vazgeçilmesini istediklerini söyledi. Bor, HDP milletvekili Erdal Aydemir dışında kendilerine dönüş yapılmadığını söyledi.

AYKI-DER olarak bütün vekiller ve yetkililerle sürekli iletişim halinde olduklarını belirten Fatih Bor “Gerekçe ne olursa olsun kesinlikle bölgemizde yaşanan kuraklıktan ve tüm köylerimizin geçim kaynağı olan hayvancılıktan dolayı doğamıza sahip çıkmayı ve sesimizin tüm duyarlı kamuoyuna duyurmak ve desteklerini almak istiyoruz’’ diyerek Karacehennem ormanlarına sahip çıkılmasını istedi.

Karacehhenem ormanlarının kesilmesi durumunda bölgenin büyük bir kısmında kuraklık yaşanacağı uyarısında bulunan BOR , “Bölgenin yaşanmaz bir hale geleceği, insanlarımızın zor durumda kalacağı aşikardır. Bu tür dayatmalar ve ihale kanuna aykırı. Bu ihalenin iptal edilip kesimlerin bir an önce durdurulmasını, yetkililerin bir iki müteahhittin rantı için değil halkın yararına karar almasını bekliyoruz’’ dedi.

‘Ormanın kesilmesi nefesimizin kesilmesidir’

Karacehennem Ormanları’nda 35 hektarlık alanda ağaçların kesilmesi kararına en çok tepki duyan kesimler ise kadınlar. “Erkeklerin ormanı, sadece rant veya odun olarak kadınların ise ormanı kendi yaşamları gibi gördüğünü” söyleyen Çatak(Çartax) köyünden kadınlar, kesilenin ağaç değil kendileri olduğunu belirterek orman kesiminin durdurulmasını istedi.

Kadınlar ve anneler olarak dünya var olduğu sürece Karacehennem Ormanları’nın kesilmesine rıza göstermeyeceklerini söyleyen 63 yaşındaki Mevluda Ana “Bizim yaşamışımız, geçimimiz, hayvanlarımız her şeyimiz bu ormandır. Devletin ağaçlarımızı kesmesini istemiyoruz. Anneler olarak canımızı bile vermeyi göze alırız. Gerekirse kadın, çocuk, erkek bütün köy toplanıp Karacehennem’e gidip ağaçlara kendimizi bağlar, açlıktan susuzluktan ölürüz ama ormanın kesilmesine razı gelemeyiz. Ormanın kesilmesi yaşamımızın kesilmesidir, nefesimizin kesilmesidir” tepkisini gösterdi.

‘Gençleştirme yapılacak ağaç yok orada’

Yetkililerin “ağaç kesmiyoruz gençleştirme yapıyoruz” sözlerine de tepki gösteren Mevluda Ana “kimse aklımızla dalga geçmesin” diyerek şunları söyledi:

“Orada budanacak ağaç yok, hepsi fidandır, gençleştirme yapılacak ağaç yok orda kimse bizi kandırmasın. Madem gençleştirme yapıyorlar bize göstersinler. 40 yıldır bu köyde yaşıyoruz biz kendimiz kıyamadık kesmeye mecburi ihtiyaçlarımız olduğunda bir traktör kestiğimizde vicdan azabı çektik, bu ormanları biz koruduk. Bütün engellemelere rağmen bizim hayatımız bu ormanın içinde geçti. Gençleştirme yapılacak ağaç yok orda. Var diyorlarsa gelsinler bize göstersinler. Geçen gece sabaha kadar Karacehennem’den büyük kamyonlar ağaç taşıdı . Gece 11’den sabah 04.00’a kadar kamyonlar odun taşıdı. O kadar kamyon budanacak ağacı mı taşıdı?”

You may also like

Comments

Comments are closed.