Doğa MücadelesiEditörün SeçtikleriEkolojiKültür-SanatManşet

Dersim’deki gölet projesine tepki: Hem tarihi yapılara hem de doğal yaşam alanlarına zarar verecek

0

Haber: Fırat BULUT

*

Dersim’in Hozat ilçesine bağlı Segedik köyünde yapımına başlanan gölet projesine karşı tepkiler sürüyor.

Dersim Hay Platformu da projenin tarihi yapılara ve köyün yaşam alanlarına vereceği zararlara dikkat çekerek projeye tepki gösteriyor.

‘Köyde Ermenilere ait tarihi şapaller ve kaya mezarları bulunuyor’

Platform sözcüsü Ahmet Balkıs’ın yaptığı açıklamada Segedik köyünün tarihsel değerleri ve kültürel mirası ile Dersim bölgesinin önemli yaşam alanları arasında olduğu belirtildi.

Platform binasında yapılan basın açıklamasında “Köyde, alevi toplumu ile ortak ziyaretlerin yanında Ermenilere ait tarihi şapeller ve kaya mezarları bulunmaktadır. Bu yapılar ve eserler kültürel mirasımız olarak korunması gereken önemli unsurlardır. Ancak, gölet projesinin uygulanmasıyla birlikte bu tarihi yapıların zarar göreceği, köyün doğal yaşam alanlarının tahrip olacağı açıktır” denildi.

Platform sözcüsü Balkıs, gölet projesinin hayata geçirilmesi durumunda köydeki su kaynaklarının ve bitki örtüsünün büyük ölçüde etkileneceğini kaydederek ekosistemin tahrip olacağını ifade etti.

‘Köyün doğal ve kültürel varlıklarının ortadan kaldırılmasına karşıyız’

Balkıs açıklamanın devamında şunları dile getirdi:

“Ayrıca, tarım faaliyetlerine dayalı geçim kaynaklarımız da tehlikeye girecek ve köy halkının yaşam standartları olumsuz etkilenecektir. Dersim Hay Platformu olarak, bu projenin gölet yapımı amacıyla yıkıcı bir şekilde köyün doğal ve kültürel varlıklarını ortadan kaldırmasına karşı çıkıyoruz. Öncelikli olarak köyde yaşayan halkın ve Dersimlilerin görüşlerinin dikkate alınarak doğayla uyumlu, sürdürülebilir ve çevreye duyarlı alternatiflerin değerlendirilmesini talep ediyoruz.”

Kültürel mirasın ve doğanın korunması adına sorumlu bir yaklaşım sergilenmesinin istendiği açıklamada yetkililere çağrıda bulunuldu:

“Segedik köyünde yapılması planlanan gölet projesinin doğa ve yaşam üzerindeki olumsuz etkilerini göz önünde bulundurun. Tarihi yapılara saygı gösterin ve köy halkının yaşam alanlarına zarar vermeyecek, çevre dostu alternatiflere odaklanın.”

You may also like

Comments

Comments are closed.