YerelHayvan HaklarıManşet

Bingöl’de yaban domuzu katliamı

0

Haber: Fırat BULUT

*

Bingöl- Yayladere İlçesi Korlu ( Şixan) köyünde çok sayıda yaban domuzu katledildi.  Geçen cuma günü tatil için Korlu köyüne giden Erkan Gök köy girişinde yol kenarında çok sayıda öldürülmüş yaban domuzu gördü. Hayvanların av için katledilmesine tepki gösteren Gök “Köye geldiğimde yol kenarında yedi yaban domuzunun öldürüldüğünü fark ettim. Yerde bir metre kar var,  sadece kargaların üzerinde toplandığı yaban domuzlarını gördük. Ormanlık alanda da kan izleri var” dedi. .

Bölgedeki hayvan çeşitliliğinde dikkat çeken Gök bölgede nesli tükenme tehlikesi altında olan başta vaşak olmak üzere tilki, ayı, kurt gibi hayvanların da yaşadığına dikkat çekti; “Bunlar sadece bizim gördüklerimiz, ormanın içinde ne öldürmüşler bilmiyoruz. Köylüler yabancı avcıların öldürdüğünü söylüyor. Ormanın kenarında kan izleri var. Belli ki yaralı olan hayvanlar da var. Yolda durup ormanın içindeki hayvanlara nişan alıyorlar. Avcılığa karşıyız, hayvanların yaşam hakkına saygı duyulmalı” diye konuştu.

‘Yabancı avcılar öldürdü’ 

Korlu Köyü muhtarı Delil Uluışık avlanmanın birkaç gün önce gerçekleştiğini belirterek şunları söyledi:

“Sadece bizim köyde değil, Yayladere’nin diğer köylerinde de avlanma yapıldığını biliyorum. 4-5 gün önce bir grup avcı gördüm. Yanlarına gidip sordum; izin aldıklarını ve karakolun haberdar olduğunu söylediler. Onları getiren minübüs şoförünün söylediğine göre, yabancı avcılardı; İspanyol ya da Meksikalı… Şoför onları Dersim’den buraya getirmiş.”

‘Av, spor değil, cinayettir’

Yaban domuzu katliamına, bölge dernekleri ve hayvan hakları savunucuları da tepki gösterdi.

Peri Vadisi İnisiyatifi yaptığı yazılı açıklamada zor koşullarda yaşamaya çalışan hayvanların avcılar tarafından katledildiğine dikkat çekerek sivil toplum kuruluşlarının sesini yükseltmesi  çağrısı yaptı.

“Avcılık spor değil, cinayettir. Zevk için hayvan katletme mesleğidir. Dili olmayan bu havyaları ateşli silahlarla katletmek insanlığın yüz karasıdır. Valilikler ve kaymakamlıklar ve ilgililer derhal bu işe el atmalı. Yönetmelikte kurala bağlı olsa bile avcılık yörelerin şartları gereği yasaklanmalıdır. ‘’

İnisiyatif kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaparak ‘’ Yeter artık yaban hayatı sona ermeden bu katliamlara artık son verilsin. Hayvan katili avcılara dur diyelim . Doğada avcı görmek istemiyoruz.’’ ifadelerini kullandı.

‘Davaları kazanıyoruz, ama yeni ihaleler açılıyor’

Karakoçan, Adaklı, Yayladere, Yedisu ilçeleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (KAYY-DER) Eş Başkanı Ahmet Tüzün de 25 Ağustos’ta 2021 tarihinde 85 STK imzası ile bölgedeki avcılık faaliyetlerine dikkat çektiklerini hatırlattı:

“Av ihalelerine karşı her yıl davalar açmamıza  ve bu davaları kazanmamıza rağmen her yıl ihaleler tekrarlanıyor. Özellikle yurt dışından av turizmi yapmak için gelen her avcıya 10 yaban domuzu katletme izni verilmesi doğa kanunlarına aykırıdır. Buradan gelecek 3-5 dolar için canlıların katledilmesi barbarlıktır.”

Dernek üyelerinin Yayladere Korlu köyü ve civarında ormanlık alan içerisinde katledilen hayvanları görüntülediklerini aktaran Tüzün, “Avcılık derhal yasaklanmalıdır. Yaban hayvanlarının yaşam yaşam hakkı güvence altına alınmalıdır. Uluslararası sözleşmelere imza koymak yeterli değildir, aslolan bunlara uymaktır. Bölgedeki hemşerilerimizi bu konuda duyarlı olmaya, yaşam alanlarındaki bu katliamlara karşı duruş sergilemeye davet ediyoruz” dedi.

Yaban domuzlarının öldürülmesine ilişkin görüntülerin ortaya çıkması sonrası çok sayıda hayvan hakları savunucusu sosyal medya üzerinden katliama tepki gösterdi.

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.