Bilirkişi keşif yaptı: Yumurtalık’ta tarımsal SİT alanında termik santral projesi!

Adana’nın Yumurtalık bölgesinde yapılması planlanan yeni termik santral için bilirkişi heyeti keşif yaptı. Bölgeye giden ve uzmanlardan oluşan bilirkişi heyeti söz konusu termik santralın faaliyete geçmesi durumunda bölgeye etkilerini inceledi. Heyetin oluşturacağı rapor Adana İdare Mahkemesi’nin vereceği kararı etkileyecek.

Bölgede yapımı planlanan 7 termik santral iptal davasından biri olan Yumurtalık EMBA kömürlü santral lisans iptal davasının keşfine katılan avukatlar ve çevre savunucuları uyarılarda bulundu.

Avukatlar ve yaşam savunucuları termik santral yapılacak alanda bir termik santralın da faaliyette olduğuna ve bu alanın sit alanı olduğuna vurgu yaptı.

‘Partikül madde sınır değeri çoktan aşılmış’

DAÇE (Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri) avukatlarından İsmail Hakkı Atal, BirGün’e yaptığı değerlendirmede termik santrallerden kaynaklı partikül madde kirliliği yönünden sağlığa zararlı sınırın Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine göre 20 ug/m3 olduğunu, EMBA termik santralı ÇED raporunda 2013 yılında yapılan ölçümde partikül madde kirliliğinin ise 83 ug/m3 olduğunu Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin kontrolü yönetmeliğine göre 2017 yılı sınır değerin 70 ug/m3 olduğunu , 2019 yılında AB normlarının kabul edileceğini ve sınır değerin 50 ug /m3 olduğunu ve yapılacak termik santralin kansere yol açan partikül madde sınır değerinin çoktan aşılmış olduğunu belirtti.

Atal, ayrıca Çukurova, Arsuz, Amik, Mersin, Silifke ve Erdemli ovalarının 141 büyük ovayla birlikte koruma alanı ‘tarımsal sit’ ilan edildiğini ve bu nedenle buraya artık termik santral yapılamayacağına değindi. Avukat Atal, termik santralların neden olduğu sera gazları nedeniyle ülkemizde ve dünyada iklim değişikliği kaynaklı orman yangınları başta olmak üzere son meydana gelen doğal felaketlere de değinerek EMBA termik santralının iklim değişikliği sürecine katkısının bilirkişi heyeti tarafından değerlendirilmesini talep ettiklerini bildirdi.

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri adına konuşan Neriman Yıldırım Kara, termik santralı yapacak olan şirketin ortağının Çinli Şangay Elektrik Şti. olduğuna dikkat çekerek “Çin hızlı kalkınma ve sanayileşmenin bedelini dünyanın en kirli kentleri halini alarak ödüyor. Çin’de her yıl 1 milyondan fazla insan hava kirliliğine bağlı sebeplerden kaynaklı hastalıklardan hayatını kaybediyor. Çin’in vazgeçtiği kömür nedeniyle çevreyi kirleten şirketler şimdi gelip buralarda yatırım yapmaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Yumurtalık Sugözü kömürlü termik santralının 4 kilometre kadar güneyine yapılmak istenen termik santralın iptali için Türkiye Barolar Birliği, Adana Barosu, Adana Tabip Odası, Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi ve DAÇE (Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri) geçen yıl dava açmıştı. Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri avukatları yapılacak termik santralın Yumurtalık Sugözü Kömürlü termik santralına yakınlığı ve birbirinin etki alanında olmasının halk sağlığı ve tarım açısından doğuracağı yıkıcı sonuçlara dikkat çekmişti.

(BirGün)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Shell, petrol ve gaz arama- geliştirme iş gücünü yüzde 20 azaltıyor

Petrol ve gaz devi Shell, yeni CEO'nun 'maliyet düşürme' çalışmaları kapsamında petrol ve gaz arama-geliştirme iş gücünü yüzde 20 oranında azaltacak.

Shanshan tayfunu Japonya’yı vurdu: Milyonlarca kişiye tahliye çağrısı

On yıllardır görülen en büyük tayfunun vurduğu Japonya'nın güneybatısında en az dört kişi yaşamını yitirdi, 100'e yakın Japon yaralandı. Yüz binlerce kişi elektriksiz. 

İzmir’de beş köpek ve altı kedi zehirlenerek öldürüldü

İzmir Seferihisar'da zehirlenerek öldürülen hayvanlarla ilgili soruşturma sürüyor. Ekipler, bölgede zehirlenen başka hayvan olup olmadığını araştırıyor.

Söğütlü’de suyun yönünü çeviren iş makinelerinin ücreti, suyunu savunan köylülere kesildi

Söğütlü'deki tek su kaynağının, HES için kesilmesi sırasında Fethiye Sulama Birliği'nin çalıştırdığı iş makinelerinin yaklaşık 100 bin TL'lik ücreti muhtara ve dört azasına yüklendi.

Türkiye haziranda da doğal gaz ve kömüre devam

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun haziran raporuna göre, lisanslı elektrik üretiminin yüzde 25'i hidroelektrik santrallerinden gelirken, onu kömür ve doğal gaz santralleri izledi. 

EN ÇOK OKUNANLAR