Koronavirüs SalgınıManşetTürkiye

Bilim Kurulu üyesi Prof. Tezer: Türkiye’ye özgü koronavirüs mutasyonları da var

0
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Hasan Tezer Türkiye’ye özgü koronavirüs varyantlarının tespit edildiğini söyledi. Prof. Tezer “Ülkemize has mutasyonların olduğunu da biliyoruz, bu varyantların nasıl etki edeceğini bilmiyoruz” dedi.

DHA’ya konuşan Tezer, yapılan çalışmalar sonucu bu mutasyonların özelliklerinin “yakın zamanda” tespit edilip açıklanacağını kaydetti. 

Şubat’ın ikinci yarısı uyarısı

Prof. Tezer, Türkiye’de mutasyonlu virüsün artışının durdurulamaması durumunda daha farklı mutasyonların da gerçekleşebileceği uyarısında bulundu: 

“Bu virüs her ay 1-2 kez mutasyona uğruyor. O yüzden koruyucu önlemlerin şu dönemde özellikle daha sıkı uygulanması gerekiyor ki önümüzü görebilirim. Virüs her çoğaldığında değişik mutasyonlar meydana gelebiliyor. Her ülkenin farklı mutasyonu, genetik haritası olabilir.

Şu an tam etkilenmiş durumda değiliz; ama etkilenmeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Veriler şubatın ortasından sonra bunun olabileceğini gösteriyor. Bu yüzden de bu dönemde alınacak önlemler bunun önünü kesmede önemli olacak.”

Prof. Tezer

Prof. Hasan Tezer.

Tezer Nisan sonuna kadar İngiltere‘deki mutasyonlu virüsün Avrupa’da baskın tip olmasının beklendiğini söyledi ve Türkiye’de de bugüne kadar 400 civarında mutasyonlu virüs vakası tespit edildiğini açıkladı.

İngiltere Genetik İzleme Programı Başkanı Prof. Sharon Peacock da BBC’ye yaptığı açıklamada, bu mutasyonun büyük ihtimalle dünyada yayılacağını söylemişti.

‘Aşılar büyük ölçüde mutasyonlara da etkili’

Prof. Tezer Avrupa’daki vaka sayılarında yaşanan artışa paralel olarak Türkiye’de de bir artış yaşanabileceği uyarısında bulunarak, “Ülkemizde de mutasyonlu virüsler artıyor ve bunlar çok daha kolay yayılıyor” diye konuştu.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Serap Şimşek Yavuz da İngiltere varyantının Türkiye’de baskın olması durumunda önlemlerin artırılabileceğini söylemişti.

 

Uzmanlar aşıların yeni varyantlar karşısında büyük ölçüde etkin olduğunu fakat ihtiyaç duyulması halinde aşıların hızlıca modifiye edileceğini belirtiyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.