Koronavirüs SalgınıManşetTürkiye

Bilim Kurulu Üyesi Kayıpmaz: Vakalar 25-49 yaş aralığında yoğunlaştı

0

Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, Acil Servis‘e koronavirüs şüphesiyle başvuran ve tanı alanların büyük çoğunluğunun 25 ile 49 yaş arasında olduğuna ifade etti.

Acil servise başvuran koronavirüs hastalarının durumlarını değerlendiren Kayıpmaz şöyle söyledi:

Bu yaş grubu sosyal yaşantının içinde aktif, iş yaşantısında aktif, veya dışarıda arkadaşlarıyla vakit geçiren grupta aktif. Bundan dolayı daha çok vaka bu yaş grubunda.

‘Gençlerde de ağır seyrediyor’

Ağır hastaların bir çoğunu 60 yaş üstü bireylerin oluşturduğunu söyleyen Kayıpmaz bunun hastalığın gençleri fazla etkilemediği anlamına gelmediğini vurguladı:

Gençlerde de ağır seyredenler var. Gençlerde de yoğun bakıma yatan hastalarımız var. Ciddi solunum yetmezliği olan hastalarımız var. Yani bu hastalık sadece ileri yaş grubunun hastalığı değil. Gençlerde daha fazla görülüyor. Belli yaş grubunun üzerinde de daha ağır seyrediyor ve yoğun bakımda hastaların yatması gerekebiliyor. Ama şu da bir gerçek ki genç hastalarımızdan da ne yazık ki kaybettiklerimiz var.

Acil servise başvuran hastaların en sık karşılaşılan rahatsızlıklarının ateş yüksekliği, yaygın kas-eklem ağrısı, halsizlik, boğaz ağrısı ve ishal olduğunu belirten Kayıpmaz, “Kimi zaman hastalar öksürükten nefes darlığına varıncaya kadar belirtileri söyleyebiliyorlar. Acil Servise yine nefes darlığı şikayeti ile gelen genç hastalarımız da mevcut” dedi.

Kayıpmaz, tedbirlerin gevşetilmesinin vaka sayılarında yükselişe yol açtığını da sözlerine ekledi:

Genel tabloda vaka sayılarımız yine artmaya devam ediyor. Ağır hasta sayımız artmaya devam ediyor. Vefat sayımız 70’in üzerine çıkmış durumda. Hala hastalarımızın yüzde 6,7’si zatürreye dönüşüyor. Ve bizim yeni tanı konan hasta sayımız iyileşen hasta sayımızın önünde. Durum böyle olunca aktif vaka sayımız da hala artış eğiliminde. Biz el birliği ile alacağımız tedbirlerle bunun önüne geçebiliriz.

You may also like

Comments

Comments are closed.