ManşetSağlık

Bilge Öztürk 3 aydır ebolaya karşı mücadele için Sierra Leone’de

0

Bilge Öztürk, 3 aydır Sierra Leone’de ‘Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’yle Ebola’ya karşı mücadele etmek amacıyla çalışıyor.

5

Bilge Öztürk, Sierra Leone’de Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü İspanya Ofisi’nin lojistik elemanı göreviyle ebolaya karşı mücadele için bulunuyor

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü İspanya Ofisi’nin lojistik elemanı olarak bir eğitimden geçen Bilge Öztürk‘ün hem Ebola hem de Sierra Leone’deki durum hakkında gönderdiği mektubunu satırbaşları ile paylaşıyoruz

Sınır Tanımayan Doktorlar ile birlikte Ebola Mücadelesi

Ben, şu anda Sierra Leone’de Sınır Tanımayan Doktorlar ile beraber ebola mücedelesinde yer alan bir lojistikçiyim. Hayatımın büyük bir bölümünde, Türkiye’de ve dünyanın çeşitli bölgelerinde çevre mücadelesinde yer aldım. Son üç yıldır ise insani yardım alanında görev yapıyorum. Güney Sudan’da çalıştım, Türkiye’de suriyeli mülteciler için çalışmalarda yer aldım. Dünyada bu kadar problem varken, durduğum yerde kendimi rahat hissedemiyorum, o yüzden elimden ne gelirse yapmaya çalışıyorum.

Ne yazık ki buradaki en önemli sağlık problemlerinden biri ebola. Ebola hakkında çok fazla bilgimiz olmayan bir hastalık, bulaşıcılığı yüksek. Ebola, bir yılı aşkın süredir Batı Afrika’da ve ne yazik ki on bini aşkın insanın bu nedenle öldüğü düşünülüyor.

Hamile Kadınlar için Ebola Tedavi Merkezi

Sınır Tanımayan Doktorlar İspanya ofisi olarak bizim iki temel projemiz var: bir tanesi ebola hastalarının tedavi edilmeye çalışıldığı, özellikle hamile kadınlara da hizmet veren ebola tedavi merkezi. Ne yazık ki kadınlar birçok krizde olduğu gibi bu krizde de en çok etkilenen kesim. Ebola, ebola hastalarıyla doğrudan kontak nedeniyle bulaşıyor, evde genelde hasta bakımını kadınlar yapıyor. Bu yüzden büyük risk altındalar. Ayrıca hamile kadınlar daha hassaslar. O yüzden MSF (Medecine Sans Frontier – Sınır Tanımayan Doktorlar) olarak hamile kadınların bakımını da hedeflediğimiz bir ebola tedavi merkezi açtık.

Sınır tanımayan Doktorlar, ebola salgını başladığından beri ön saflarda bu hastalıkla mücadele ediyor  ve birçok Afrika ülkesinde bu hastalığın azalmasını, durdurulmasını sağlamaya çalışıyor. Batı Afrika’daki bu krize dünyanın dikkatinin çekilmesini sağlayan bir örgüt. Ben de bu mücadelenin bir parçası olmaktan gurur duyuyorum ve ebolanın bu güzel ülkede bir an önce son bulmasını istiyorum.

2 milyon kişiye sıtma önleyici ilaç dağıttık

Sağlık sistemindeki bir diğer problem ise sıtma. Sıtma ve ebola aynı semptomlara sahip iki hastalık, yüksek ateş, kusma, ishal gibi. İkisi de öldürebilir fakat birinin tedavisi mümkün hatta önlemek bile mümkün. Sierra Leone sıtmanın çok sık görüldüğü bir ülke. Sıtma vakaları ne yazık ki zaten şu anda çok yoğun olan sağlık sisteminin yoğunluğunu artırıyor ayrıca ne yazık ki sıtma hastlarının ebola ile karıştırılması çok mümkün. Yani sıtma oluyorsun, hastaneye geliyorsun, belirtiler aynı olduğu için bir ebola merkezine gönderilmek mümkün. Ebola merkezleri ne kadar dikkat edilse de hastalığın bulaşma riskinin en yüksek olduğu yerler. Dolayısıyla sıtma olan bir hastanın da ebola kapması mümkün. MSF olarak sıtmayı önleyici ilaçları Freetown’da yaşayan 2 milyon kişiye dağıttık, hem de iki kere. Ben de bu iki dağıtımda da yer aldım.

Bir insan olarak, daha buraya gelmeden once, bu hastalığı kapmış kişilerle empati kurmaya çalışıyordum. Düşünsenize, hakkında bilimsel olarak çok az veri olan ölümcül bir hastalık, size ne olacağını bilmiyorsunuz, yaşayadabilirsiniz ama ölüm riski çok yüksek ve ne yazık ki acı çekiyorsunuz son dönemlerinde, yalnızsınız, aileniz, arkadaşlarınız yanınızda değil ya da ailenizin bireylerini kaybetmiş olabilirsiniz bu hastalıktan dolayı. Yalnız ve acılarla ölme riskiniz çok yüksek. Bu durumu yaşayan insanları düşündüğümde çok üzülüyordum.

Ebola sona ermezse mücadeleye devam etmek, son bulursa tatil için tekrar Sierra Leone’ye geleceğim

Bazen ebola koca bir aileyi mahvedebiliyor. Vücut kontağıyla geçen bir hastalık olduğu için, bazen ailelerini, çocuklarını, arkadaşlarını kaybeden insanlar oluyor. Aileden ebola merkezine gelen bir aileden belki bir kişi kalıyor hayatta. Bu zor durumu yaşayan kişilere yardım etmek, o yüzden buraya gelmek, bu mücadelenin bir parçası olmak istedim. Ayrıca ebola bulaşma riskini azaltmak için okullar kapalı şu anda, yine saat 18:00’dan sonra hareketler sınırlı, her yer kapanıyor, ülkenin ekonomisi de ne yazık ki bu durumdan olumsuz bir şekilde etkilenmiş bir durumda. Sadece ebola olan kişiler değil, tüm Sierra Leoneliler durumdan etkilenmiş. Bazen okula gitmek istemediğiniz günler olur ama buralarda okulları boş görmek gerçekten insanın canını yakıyor, insanların gözündeki üzüntüyü görüyorsunuz. Yakında geri dönüyorum, fakat ebola bitmezse tekrar geri geleceğim. Biterse, Sierra Leone tatil yapmak için mükemmel bir yer, ebolanın bittiği zaman insanların mutluluğunu görmek için geleceğim.

Açıkçası Sierra Leone bugüne kadar gördüğüm en güzel ülkelerden bir tanesi, hem doğasıyla hem de insanlarıyla. Bu geçmiş krizden bahsedecek olursak, tüm kurumlar ve devletler daha iyi ebola merkezlerinin olması için daha çabuk harekete geçmelilerdi. Ebolanın durdurulması için toplumun, sağlık çalışanlarının bilinçlendirilmesi, eğitilmesi çok önemli. Toplum davranışlarını değiştirmek ebolanın durması için bence en önemli adım.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.