Doğa MücadelesiEditörün SeçtikleriManşetYerel

Bilecik Gölpazarı’nda OSB yapılmak istenmesine halk tepkili: Tarım alanına niye OSB yapılıyor?

0

Bilecik Gölpazarı’nda kurulmak istenen Organize Sanayi Bölgesi‘ne (OSB) halk tepkili.

Bölgede tarım arazisi olan ve burada üretim yapan Muhsin Başaldı, OSB’nin kurulmasının planlandığı alanda köylülerin hem geçimlerini sağladığını hem de yiyeceklerini karşıladığı ifade etti ve “Tarım arazisinde OSB olmasın” dedi.

‘Kimsenin de bu işten pek haberi yoktu’

Gölpazarı’nda OSB kurulması planından koronavirüs pandemisinin başladığı zamanlarda haberleri olduğunu anlatan Muhsin Başaldı, köylülerin buna itiraz etmelerine rağmen koruma kurulu kararıyla kararın kesinleştiğini şöyle anlattı:

Pandemi zamanında yer tespiti yaparken, bizim kasabada Beşevler Köyü’nün bulunduğu ovada karar kılınıyor. Muhtar, köylülerden imza topluyor, dilekçe veriyor. Birkaç kişi CİMER’e yazıyor, Valiyle gidip konuşuyor. O dönemde köyde karantinaya alınıyor. O anda koruma kurulu kararıyla kararı kesinleştiriyorlar. Zaten kimsenin de bu işten pek haberi yoktu.”

‘Tarım alanına niye OSB yapılıyor?’

Başaldı, Gölpazarı’nın yüz ölçümünün çok büyük olduğunu, tarım alanı haricinde de OSB’nin kurulacağı yerler olduğunu kaydedip şunları söyledi:

Bu tarım arazisinin olduğu yer köyün genellikle tarlalarının olduğu bir yer. Buranın çok yakınına geliyor planlanan olay. Bu planlanan olayı da net olarak bilmiyoruz. Çünkü belge verilmiyor ama burası deniliyor. Gölpazarı yüz ölçümü büyük bir yer. Tarım alanının haricinde çok yerler var. Tarım alanına niye OSB yapılıyor? Tarım alanlarına OSB yapılmaması zaten temel prensip olmalı.”

Köylülerden eylem

Geçtiğimiz günlerde tarım alanlarını korumak için köylüler bir eylem düzenledi. Geçimlerini tarım ve hayvancılıktan karşıladıklarını ifade eden köylüler, tarım alanlarında OSB istemediklerini yineledi.

Köylüler ayrıca, OSB’nin yapılmak istendiği alanın 2016’da tarımsal sit alanı ilan edildiğini, geçen aylarda ise arazinin bu nitelikten çıkarılarak OSB ilan edildiğini dile getirdi.

Tarım alanlarından başka yerde üretim yapamayacaklarını ifade eden köylüler, “Planlandığı gibi sanayi yapılırsa ülkemizin verimli topraklarına kibrit çakıp yakmakla eş değer olur” ifadelerini kullandı.

You may also like

Comments

Comments are closed.