Editörün SeçtikleriKültür-SanatManşet

BIFED başladı: Konuklarımızla küçük adamızın her şeyini paylaşmaya çalışıyoruz

0

Çarşamba günü başlayan ve 8’inci defa düzenlenen Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BIFED), 19 Ekim tarihinde sona erecek.

Bozcaada Belediyesi ve Kadıköy Belediyesi Sinematek Sinemaevi işbirliğiyle gerçekleştirilen festivalin hazırlık sürecini ve festivalle ilgili detayları BIFED Basın Sorumlusu Beyza Aksoy ile konuştuk.

‘Yönetmenler filmlerini ulaştırınca festival heyecanı geri geldi’

Festivalin bu seneki hazırlık sürecini anlatan Aksoy, hazırlıklara koronavirüs salgınının ortasında başladıklarını, yüz yüze olamamanın başlarda motivasyonu biraz düşürmüş olsa da, yönetmenlerin filmleri ulaştırmaya başlayınca heyecanın tekrar geri geldiğinden bahsetti:

Festivalin hazırlıklarına pandeminin ortasında başladık. Evlerimizden dışarı çıkamazken biz ekibimizle beraber online toplantılar yaparak festivali planlıyorduk. Uzun zaman yüz yüze görüşemiyor olmak, motivasyonumuzu başlarda biraz düşürmüş olabilir aslında. Artık herkes minik kareler içindeki online işlerden yorulmuştu. Ama festivalin başvuruları başlayınca hareketlenmeye başladık. Yönetmenler bize filmlerini ulaştırmaya başlayınca festival heyecanı geri geldi.

Dünyanın yüzlerce farklı noktasında neler oluyor, insanlar nelerle mücadele ediyor ve yaşam alanlarımızın başına neler geliyor biz de ekip olarak hem öğrendik, hem de bu filmleri yaymak için daha hevesli hale geldik.”

‘Hibrit modeli sürdürmeyi planlıyoruz’

Festivali geçen sene online olarak yaparken endişeli olduklarından bahseden Aksoy, bu sayede tüm kıtalardan 10 binden fazla izleyiciye ulaşabildiklerini ve önümüzdeki senelerde de hibrit modeli sürdürmeyi planladıklarını kaydetti:

Karşılarında büyük şirketler, devletler olsa da gerçekleri anlatabilme cesareti gösteren
onlarca film her yıl BIFED’e başvuruyor. Başvuran yönetmenler BIFED’de filmlerinin
memnuniyetle kucaklanacağını ve üzerine tartışılabileceğini biliyor. İzleyicilerimiz de, kendi çevreleri haricinde dünyada üzeri kapatılan gerçekler hakkında çok fazla şey öğreneceğini bilerek açıyor her yıl BIFED sayfasını. Bu açıdan memnunuz. Film yönetmenleri ve izleyicilerimizle çok fazla şey paylaşıyoruz ve dayanışma ağımızı her yıl büyütüyoruz.

Aslında pandemiyle geçen senede festivali online yaparken endişeliydik. Ancak online
festival sayesinde yalnızca Bozcaada ziyaretçileri ve sakinlerine değil, tüm kıtalardan 10 binden fazla izleyiciye ulaşabilme şansı edindik. Dünyanın her yerinden izleyiciler filmlerimizi izledi, medya kanallarımız aracılığıyla yaptığımız yayınlara ulaştı. Sitemiz 35 binden fazla erişime ulaştı.

Festival boyunca paylaştığımız videolar, yayınlarımız yalnızca bireysel olarak değil grup olarak da izlendi. Bu yüzden festivalin önümüzdeki senelerinde de bu hibrit modeli sürdürmeyi planlıyoruz. Daha fazla insana ulaşabilmek hepimizi motive ediyor.”

‘İçten belgeseller’

BIFED’deki belgesellerin kendi sorunlarını anlatan içten belgeseller olduğunu ifade eden Beyza Aksoy, cümlelerini şöyle sürdürdü:

BIFED hala tamamen yerel kaynaklarla ve dayanışmayla sürüyor. Modayı takip etmiyor, göçmen kuşlar gibi o festivalden bu festivale birlikte uçan yılın popüler filmleri BIFED için ilginç değil: Kendi sorunlarını anlatan, üçüncü dünyayı egzotik bir malzeme gibi sömürmeyen içten belgesellerin doğal olarak programı oluşturduğu yapı da değişmedi. Bizler, BIFED ekibi olarak elimizden geldiğince konuklarımızla küçük adamızın her şeyini paylaşmaya çalışıyoruz. Dünyamızı ve üzerindeki tüm canlıları ilgilendiren belgesellerimizin konuları geniş kitlelere yayılıp dünyadaki adaletsizliği değiştirebildiği ölçüde daha da değerli olacak. Değişim zor elbette, ama mümkün. BIFED ekibi olarak da, ulaşabildiğimiz herkesle değişim umudunu ve mücadelesini paylaşabildiğimiz, genişletebildiğimiz kadar memnun olacağız.”

‘Artık herkes dünyaya ne kadar zarar verdiğinin farkında’

Aksoy, festivalle ilgili seyircilerden olumlu tepkiler aldıklarını da şöyle anlattı:

İzleyicilerimiz sosyal medya üzerinden aktif olarak bizimle iletişime geçiyor ve bu bizi çok mutlu ediyor. İzledikleri filmleri paylaşanlar, yorumlayanlar, ekibimize sevgilerini iletenler oluyor. Bazen Instagram’dan mesajlar atıyorlar, bazen de mail adresimize içten iletiler gönderiyorlar. Artık herkes dünyaya ne kadar zarar verdiğinin farkında. Kendi çevremizin değiştiğini, kirlendiğini, eskisi gibi olmadığını biliyoruz. Ama sadece kendi çevremiz, ülkemiz değil dünyanın yüzlerce farklı noktasında neler olduğunu, halkların nasıl ve neye karşı mücadele ettiklerini BIFED filmleri sayesinde gördüklerini söylüyorlar.”

‘Ödül töreni pazar günü’

Ödül töreni hakkında da konuşan Beyza Aksoy, törenle ilgili detayları şöyle anlattı:

Yarışma ve Gaia’da kazanan filmlere ödül heykelcikler veriyoruz. Gaia kategorisini, öğrencilerin filmlerini gösterebilecekleri bir platform olabilmek ve sonraki projelerinde onları cesaretlendirmek için festivale koyduk. Ayrıca Ana Yarışma’da yarışmak için seçilmeyen ama yine de çok önemli bulduğumuz belgeselleri de Panorama seçkisinde gösteriyoruz.

Özel Gösterim kategorisi ise içinde bulunduğumuz sene için önemi olan ekolojik konular hakkında yapılmış, önemsediğimiz belgeselleri izleyicilerimize özel bir seçki olarak sunuyoruz. Bu filmleri hem kategorize eden, hem de ilk olarak izleyip seçen bir ön ekibimiz bulunuyor. Ardından Ana Yarışma ve Gaia için oluşan jüri ekibi kazanan filmleri açıklıyor.

Festivalde Fethi Kayaalp Büyük Ödülü için 13 farklı ülkeden toplamda 15 film yarışıyor. Bu filmlerden ikisi ise Türkiye’den. Gaia Öğrenci Ödülü kategorisinde yarışacak 7 film bulunuyor. Panorama ve Özel Gösterim bölümünde gösterilecek, diğer filmlerle birlikte, toplam 41 film dünyanın her yerinden izleyicilerle buluşmak için bifed.org sitesinde hazır!

Ödül törenimiz YouTube üzerinden canlı olarak yayınlanacak. Jürilerimizden canlı
bağlantılarla kazanan filmleri açıklayacağız. Ayrıca yönetmenler de festivalimizin kapanış ve ödül töreni için canlı olarak bağlanacaklar. Ödüllerimizi tasarımcı ve aynı zamanda Bozcaada’nın yerel işletmecilerinden Ülker Aral tasarladı. Dileyen herkes de BIFED’in YouTube kanalından ödül törenini izleyebilecek.”

Festivalle ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

You may also like

Comments

Comments are closed.