ManşetDünyaİklim Krizi

Biden’ın zor sınavı: Çevreci Demokratlar şüpheci, ılımlı Cumhuriyetçiler rahatsız

0

ABD‘de 2020 Kasım’ında yapılacak olan başkanlık seçimlerinin Demokrat adayı olması neredeyse kesinleşen eski Başkan Yardımcısı Joseph R. Biden Jr.’a bu hafta iki destek birden geldi: Biri eski patronu Başkan Barack Obama‘dan, diğeri ise son rakibi Demokrat aday Bernie Sanders‘dan.

Her ne kadar Obama’nın desteği daha çok ilgi çekici bulunsa da, Sanders’ınki de daha az önemli değil.  Demokratların birbirine desteği, kasımda yapılacak seçimler için hayati önemde. Sanders’ın destekçilerinin pek çoğunun, Biden’in iklim değişikliğine karşı yenilikçi adımlar atacağından yana şüpheleri var.  

Biden’ın karşı karşıya olduğu zorlukları iklim mücadelesi üzerinden değerlendiren The New York Times‘dan Lisa Friedman,  Biden’in hem iklim değişikliğine karşı mücadele verenlerin güvenini kazanması, hem de ılımlı Cumhuriyetçileri ürkütmemesi gerektiğine dikkat çekti.  

‘Sana Beyaz Saray’da ihtiyacımız var Joe’

Biden’le yaptığı bir çevrimiçi görüşmede Bernie Sanders, Başkan Trump’ın “ülkenin modern tarihinde görülen en korkunç başkan” olduğunu söylemişti.

Geçen hafta seçim kampanyasından çekilen Sanders, Biden’e “Sana Beyaz Saray‘da ihtiyacımız var. Bunun gerçekleşmesi için elimden geleni yapacağım Joe” demişti.  

Biden de ABD’nin “iklim değişikliğiyle mücadele konusunda hiç kimseden geride kalmayacağına” söz vermişti. Ancak Sanders’ın ateşli savunucularının kalbini kazanmak Biden için hala zorlu bir sınav gibi görünüyor.

Nitekim Sanders’in açıklamasından yalnızca birkaç saat sonra, Sanders’e yakın çalışan bir danışmanlık grubu olan The Climate Mobilization‘ın araştırma şefi Laura Berry, Başkan adayının daha net olması gerektiğini söyledi: 

İklim değişikliği hareketinin kendisinden beklediği, ‘fosil yakıtlardan kurtulmalıyız’ gibi söylemlerin altını spesifik planlarla doldurması. Kaybedecek zamanımız yok. İklim alarm veriyor.

Biden her ne kadar sola doğru itilse de Başkan Trump da sağdan kendisine saldırmaya devam ediyor. Geçen pazartesi, seçim kampanyası çerçevesinde, Trump destekçilerine, “‘uç noktada çevreci bir politika benimseyen'” eski başkan yardımcısının, bu uğurda enerji sektörünü feda edeceğini ve fosil yakıtları yasaklayacağını” söyleyen bir e posta gönderildiği ortaya çıktı. 

Pensilvanya gibi kritik eyaletlerdeki demokratların bir kısmı dahi, doğal gaz geliştirmeyi ortadan kaldırmak için yürütülen agresif çabalara karşı olduğunu söylemişti.

İklim değişikliğini varoluşsal bir tehdit olarak nitelendiren Biden’in karşı karşıya olduğu imtihanın iki ayağı var: Hem yenilikçileri hem de ılımlı Cumhuriyetçileri yanına çekebilmek.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.