DünyaEnerjiİklim KriziManşet

Biden hükümeti ABD’nin ilk açık deniz rüzgar çitliğini onayladı

0
Fotoğraf: Shutterstock

Amerika Birleşik Devletleri’nde Joe Biden hükümeti yeni bir rüzgar çağının habercisi olan ülkenin ilk ticari ölçekli açık deniz rüzgar çitliği projesine onay verildi. Rüzgar çiftliğinin inşaatına bu yaz başlanması bekleniyor.

Vineyard Wind projesi, Atlantik Okyanusu‘nda Martha’s Vineyard’ın yaklaşık 12 deniz mili uzaklığına 84 rüzgar türbini kurulmasını hedefliyor. Böylece yaklaşık 400 bin evin ihtiyacını karşılayabilecek yaklaşık 800 megawatt elektrik üretilecek.

Proje, ülkenin toplamda 42 megavat elektrik üreten Virginia ve Rhode Island kıyılarındaki mevcut iki rüzgar çitliğini gölgede bırakacak.

Fotoğraf: Chang W. Lee/The New York Times

2 bin yeni rüzgar türbini yolda

Yeni projeye ek olarak Doğu Kıyısı boyunca birçok açık deniz rüzgar projesi de yolda. İçişleri Bakanlığı’nın tahminlerine göre bu projeler hayata geçirilmesi durumunda 2 bin yeni rüzgar türbini eklenecek.

New York Times’ın haberine göre İçişleri Bakanı Deb Haaland salı günü yaptığı açıklamada “ABD’de temiz bir enerji geleceği elimizde. Bu projenin onaylanması, yönetimin iklim değişikliğiyle mücadele ederken ve ulusumuza güç verirken iyi ücretli işler yaratma hedeflerini ilerletme yolunda önemli bir adım” ifadelerini kullandı.

Projeye Trump engeli

Massachusetts kıyılarında bir rüzgar çiftliği fikri yirmi yıl önce tasarlanmıştı ancak Trump yönetimi projenin izin sürecini iptal etmek için harekete geçmeden önce kıyıdaki mülk sahipleri ile yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle sekteye uğramıştı.

Biden yönetimi, iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik daha büyük çabalarının bir parçası olarak mart ayında Vineyard Wind projesini yeniden canlandırdı.

Fotoğraf: Engineering News Record

Karşı çıkanlar var

Hükümet 2030 yılına kadar ABD’de 30 bin megavatlık açık deniz rüzgar çitliği inşa etme sözü verdi. Bu hedefin dolaylı ve doğrudan 77 bin yeni iş yaratacağı ve 12 milyar dolarlık yatırım tetikleyeceği hesaplanıyor.

Ancak açık deniz rüzgar enerjisi yolunda her şey pürüzsüz değil. Ticari balıkçılık grupları ve kıyı toprak sahiplerinin projeleri durdurmak için dava açmaları bekleniyor. Bazı çevre grupları, deniz yaşamına zarar vereceğinden endişe ediyor.

2023’te enerji üretmesi bekleniyor

2,8 milyar dolarlık proje, enerji şirketleri Avangrid Yenilenebilir Enerji ve Kopenhag Altyapı Ortakları’nın ortak girişimi.

Vineyard Wind türbinleri tarafından üretilen elektrik, okyanus tabanının altına gömülü kablolarla Cape Cod’a gidecek. Burada bir trafo merkezine bağlanacak ve New England şebekesini besleyecek. Şirket, 2023’te rüzgar enerjili elektrik dağıtımına başlamayı beklediğini söyledi.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.