ManşetTürkiye

Biber gazı öldürüyor, yasaklansın sempozyumu

0

İstanbul Tabip odası, 31-Mayıs-2011 tarihinde Hopa’da düzenlenen gösteriler sırasında Metin Lokumcu’nun biber gazı nedeniyle öldüğünün tespit edilmesinden sonra, biber gazının ölümcül etkilerini tartışmaya açmıştı. Gezi Parkı direnişi sırasında ve ardından göğüs hastalıkları uzmanlarının gaza maruz kalanlar üzerinde yaptığı araştırmalar biber gazının ölümcül yan etkilerini bir kez daha ortaya koymuştu.Hekimler arasında biber gazının yasaklanması gerektiğine ilişkin görüşler, İstanbul Tıp Fakültesi Kemal Atay Amfisinde yapacakları sempozyumla kampanyaya dönüşüyor.

Dünyada gösteri kontrol ajanları- göz yaşartıcı gazlar olarak en sık Oleoresincapsicum (OS) ve chlorobenzylidenemalononitrile (CS) isimli kimyasallar bilinmektedir. Türkiyede de Gezi Direnişi süresince en sık  CS kullanılmıştı.

Aynı zamanda sempozyum katılımcısı olan Göğüs Hastalıkları Uzmanı doktor Nilüfer Kongar ”niçin bu gazların yasaklanması gerektiğine” ilişkin, Yeşil Gazetenin sorularını yanıtladı:

Ani ölüm vakaları

Yapılan hayvan deneylerinde göz yaşartıcı gazların dakikada 25000 – 150000 mg/m3 solunmasının erişkin sağlıklı deneklerin % 50’sinde ölüme neden olduğu bilgisini veren Doktor N. Kongar, biber gazına maruz kalındıktan sonra, kalp damar sisteminde ortaya çıkan çeşitli sorunların ardından solunum yetmezliği nedeniyle  ani ölüm olguları bildirildiğini söyledi.

Ölümlerin tümünde ağır hava yolu lezyonları var

Göz yaşartıcı gazların neden olduğu ölümlerin tümünde ağır hava yolu lezyonları, pulmoner ödem ya da solunum sisteminde var olan patolojiler tespit edilmiştir diyen Doktor N. Kongar astımlı bir hastada ve bronşioliti olan bir diğer erişkinde hızlı gelişen ölümün nedeni olarak biber gazının olgu sunumu olarak bildirildiğini açıkladı. Doktor Kongar diğer bir olgu olarak da kaza sonucu gaza maruz kalan bir ”yeni doğanda” ölüme yol açabilecek ağır akciğer hasarının gözlendiğini anlattı.

Doktor N. Kongar, biber gazının solunum yolu hastalığı, kalp hastalığı olanlar ile beyin anevrizması tespit edilenler için ayrıca tehlikeli olduğunu, çocuklar, immun yetmezliği olanlar ve gebeler için de ölüm riski taşıdığını bu yüzden de kesinlikle yasaklanması gerektiği görüşünde olduğunu açıkladı.

18

Herkesin Katılımına Açık

Sempozyum, İstanbul Tabib Odası başta olmak üzere ilgili uzmanlık dernekleri ve hekimlerin katkıları ile düzenleniyor. Biber gazı yasaklansın temalı sempozyumda biber gazının ölümcül etkilerini tespit eden bilimsel çalışmalar ve olgu sunularının yanısıra, tıp etiği ve hukuku boyutta irdeleniyor. Yarattığı fiziksel ve ruhsal travmalar konusunun da tartışılacağı toplantı herkezin katılımına açık olacak…

Print

 

Yer: İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Kemal Atay Amfisi

10/Ocak/2015 saat: 9 30-17 15

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.