EkolojiManşet

Beyşehir Gölü’nün rengi yeşile döndü

0
Fotoğraf: DHA

Su kaynaklarının hızla azalması ve kirlenmesiyle birlikte sıcaklıklardaki aşırı artışlar, göllerin dibinde biriken mavi- yeşil algler yüzeye çıkıyor. Türkiye’nin en büyük üçüncü, tatlı su açısından ise en büyüğü olan Beyşehir Gölü‘nde de suyun rengi yeşile büründü.

Göldeki alg patlamasını görüntüleyen bölgeden vatandaşlar, göl yüzeyini yeşil bir tabakanın kapladığı, su azaldıkça renginin de yemyeşil olduğunu söylediler. Gölde çok ağır bir koku yayıldığını belirten köylüler, otların kıyıya vurduğunu dile getirdi.

TTKD bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, Isparta ve Konya sınırlarındaki Beyşehir Gölü’nün Mada Adası ve Gölyaka kısmında su renginin tamamen yeşile boyandığının görüldüğünü belirtti.

Fotoğraf: DHA

‘Halk sağlığı için tehlikeli’

Aynı Marmara Denizi’ndeki gibi göllerde de meydana gelen, temel nedeni azot ve fosfat yoğunluğuna bağlı aşırı kirlilik sonucu ortaya çıkan alg patlamasının Beyşehir’de de görüldüğünü anlatan Dr. Kesici, DHA’ya şunları söyledi:

“Göllerin müsilajı dediğimiz bu algler siyonobakteri türü olup, mavi- yeşil algler mikrosystis türüdür. Bu tür sular daha önceleri de belirttiğimiz gibi Beyşehir gölünde su seviyesinin giderek azalması sonucu oluşan dip sularının içinde bulunduğumuz ayda göldeki su seviyesinin giderek azalmasıyla tamamen yüzeye vurmuştur. Bilimsel çalışmalarda, bu tür suların dördüncü sınıf kalitede su olduğu, bunların içme suyu olarak kullanımını bırakın tarımda bile kullanılmasının halk sağlığı açısından da tehlikeli olduğunu bildirmektedir.”

‘Dip çamuru temizlenmeli’

Dr. Kesici, geçtiğimiz günlerde Beyşehir Gölü’nün bir yerinde meydana gelen balık ölümlerinin nedeninin yine göldeki aşırı alg artışı olduğunu dile getirdi.

Çözüm önerilerini de sunanKesici, gölü besleyen kaynakların önlerinin bir an önce açılması, dip çamurunun temizlenmesi ve göle atık bırakılmaması gerektiğini söyledi.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.