İklim KriziManşetTürkiye

Beyşehir Gölü giderek yok oluyor: Göl, kıyıdan yaklaşık 150 metre çekildi

0

Türkiye’nin en büyük üçüncü, tatlı su açısından ise en büyüğü olan 656 kilometrekare yüzölçüme sahip Beyşehir Gölü‘nün kıyıdan yaklaşık 150 metre çekildiği kaydedildi.

Gölün çekilmesinde insan etkisiyle yaşanan iklim krizinin ve bilinçsiz tarımsal sulamanın oldukça büyük bir payı var.

Daha önce de gölde suyun renginin yeşile büründüğü görülmüştü.

‘Gölü besleyen kaynakların önüne baraj yapıldı’

DHA‘da yer alan habere göre, Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hasan Kurt, Devlet Su İşleri‘nin gölü besleyen kaynakların önüne baraj ve gölet yaptığını da anlattı:

Aşırı kuraklıktan ve suların çekilmesinden dolayı 400’ün üzerinde balıkçımız, göle avlanmaya gidemiyor. Şu an 60 teknemiz gölde zor şartlarda çalışıyorlar. Suların çekilmesinden dolayı aşırı da otlanma meydana geldi ve balıkçılarımız ağ atacak yer bulamıyor.

Beyşehir Gölünde su seviyesi 1122.40 kotuna geldikten sonra Çarşamba Çayı’na tarımsal sulama için su verilmemeye başlandı. Ancak Şarkikaraağaç bölgesinde 3 tane pompa ve 2 tane de Beyşehir bölgesinde Kıreli Sulama Projesi var. Bunlar aşırı bir şekilde, hoyratça ve vahşi sulama dediğimiz sistemle sulama yapıyorlar.

Ayrıca burada bizi etkileyen konulardan bir tanesi Devlet Su İşleri, Beyşehir Gölü’nü besleyen kaynakların önüne baraj ve gölet yaptılar. Bunlar zaten su tutmuyor ve gelen suyu da engelliyorlar.”

Fotoğraf: DHA

‘Acil eylem planı yapılmalı’

“Göl önceden can çekişiyordu, şu anda ölme derecesine geldi” diyen Kurt, gölün yok olmaması için acil bir eylem planı yapılması gerektiğine işaret etti:

Ciddi bir kaynak sağlanmadığı sürece ve eğer bu yıl da ciddi bir kışımız olmazsa, Beyşehir Gölü’nü herkes yok saysın. Göl önceden can çekişiyordu, şu anda ölme derecesine geldi.

Eğer Beyşehir Gölü’nü istiyorsak, uzman ekipler gelip gölde, geniş kapsamlı inceleme yapıp acil eylem planı yapılması lazım. Eğer istemiyorsak, kendi haline bırakırız, birkaç yıl sonra da artık ‘Burada bir Beyşehir Gölü vardı’ diye anlatırız. Geçtiğimiz yıldan bugüne kadar aynı bu zamanlarda bizim su seviyelerini görürsünüz. 2 metrenin altında aşırı su çekilmesi oldu. Kıyıdan da 150 metre çekildi, diyebilirim. Eğer bu kuraklık bu şekilde devam ederse, seneye balıkçılarımızın hiçbiri göle çıkamaz.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.