ManşetDünya

Beyrut’ta bir saatlik dolu fırtınası

0

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta olağanüstü şiddetli yağmur ve anlık sıcaklık düşüşünün eşlik ettiği bir dolu fırtınası yaşandı. Fırtınanın ardından birçok noktayı sel basarken trafikte kalan araçlar zor duruma düştü.

Yaklaşık bir saat süren dolu fırtınası meteorologlar tarafından “tarihi” olarak tanımlandı. Meteorologlar Beyrut’ta benzer bir olayın en son 1968 yılında yaşandığına dikkat çekti.

Sıcaklıklarda ani düşüş

Lübnan Hava Durumu’nun kurucusu Elias Saadeh, Al Arabiya English’e verdiği demeçte “Bu süper hücre, yalnızca Beyrut çevresindeki kıyı bölgesini ve banliyölerini etkiledi. Süper hücre etkisi her zaman yereldir. Beyrut’taki hava istasyonları 25 dakikalık bir süre içinde 50 mm yağış kaydetti” dedi.

Saadeh, bu yağış miktarının 25 dakika içerisinde her metrekareye 50 litre su dökülmesine eş değer olduğunu belirtti.  Ayrıca sıcaklıklar ise 21 dereceden 13,5 dereceye düştü.

Saadeh açıklamasında süper hücrenin, deniz yüzeyi sıcaklığı ile atmosferin üst seviyelerindeki sıcaklık arasındaki değişimin de dahil olduğu ancak bununla sınırlı olmayan elverişli çevresel atmosfer koşulları nedeniyle oluştuğunu belirtti.

Tarihsel olarak benzer olayların kaydına baktıklarını belirten Saadeh, benzer bir olaya en son 1968 yılında tanık olunduğunu söyledi.

Lübnan Hava Durumu’na göre başkentin her yerinde dolu birikimiyle sonuçlanan benzer olaylar 1920, 1943, 1963 ve 1968’de gerçekleşti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.