ManşetHayvan Hakları

Beş ildeki yaban keçisi avına altı ay sonra gelen iptal kararı, hayvanları kurtarmaya yetmedi

0

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Adana, Hatay, Niğde, Kayseri ve Mersin illerindeki nesli tükenmekte olan 70 yaban keçisinin avlanması için açtığı av turizmi ihalesine karşı Türkiye Vegan Derneği (TVD) ve Hayvan Hakları ve Etiği Derneği’nin açtığı davada, altı ayın ardından nihai karar açıklandı. Mahkeme, av ihalelesinin iptaline karar verdi.

Altı aylık süre boyunca yürütmeyi durdurma kararı alınmadığını ve yaban keçilerin durumu hakkındaki bilgi taleplerine yanıt verilmediğini aktaran dernekler ise, “Davayı kazandık ama büyük ihtimalle hayvanları kaybettik” açıklamasını yaptı.

‘Geç gelen adalet, adalet değildir’

Mahkemenin, yaban keçileri için belirlenen av sezonunun bitimine 15 gün kala nihai kararını verdiğini ve bu süreçte yürütmeyi durdurma kararı verilmediği için tüm yaban keçilerinin öldürülmüş olabileceğini vurgulayan dernekler, “Mahkemenin geç gelen bu kararı, yaşam hakkını savunduğumuz tüm yaban keçilerinin katline davetiye çıkarmıştır” dedi.

Bu süre içinde dava dosyasının “görevsizlik” kararı ile Adana’dan Danıştay’a, ardından yine Adana’ya gönderildiğini hatırlatan dernekler, “Yürütmenin durdurulmadığı her gün katliamın sürdüğünü defalarca dile getirmemize rağmen dava süreci çeşitli sebepler gerekçe gösterilerek uzatılmıştır. Nihai kararı beklerken, kaç yaban keçisinin avcılar ve av şirketlerince öldürüldüğünü öğrenmek için Tarım ve Orman Bakanlığı’na yaptığımız bilgi edinme başvurusuna da hiçbir resmi yanıt verilmemiştir” açıklamasını yaptı.

Dernekler, “Adana 2. İdare Mahkemesi‘nin aylar sonra verdiği karar, adaletin kaybettiğinin kanıtıdır. Vegan Derneği Türkiye ve Hayvan Hakları ve Etiği Derneği olarak davayı kazanmış olabiliriz ama hayvanları kaybettik. Yaban keçileri yaşamlarını kaybetti. Bu kaybın telafisi yok” dedi.

Ne olmuştu?

Dernekler, 31 Mart’a kadar 18 parti halinde 70 yaban keçisinin avlanması ihalesinin yürütmesinin acilen durdurulmasını ve iptalini talep ederek Tarım ve Orman Bakanlığı’na dava açmış, dilekçelerinde yaban keçilerinin avlanması üzerinden maddi gelir elde edilmesinin ulusal ve uluslararası mevzuata aykırı olduğunu vurgulamıştı.

Ancak Adana 2. İdare Mahkemesi, ihalenin Adana’ya ek olarak dört ili daha kapsadığını gerekçe göstererek “görevsizlik” kararıyla dava dosyasını aylar sonra Danıştay’a sevk etmiş, Danıştay da dosyayı yeniden Adana’ya göndermişti. Bu süre içinde ise yürütmeyi durdurma kararı verilmedi, bu yüzden hayvanların öldürülmesine devam edildi.

Adana 2. İdari Mahkemesi altı ay sonra bugün ihalelerin iptaline verdiği kararda, Mersin Barosu’nun Danıştay’da elde ettiği emsal sonuca da atıfta bulunarak bilimsel, somut ve kapsamlı araştırma ve tespitler yapılmadan gerçekleştirilen ihalenin ihalede hukuka uygun olmadığına hükmetti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.