Kültür-SanatManşet

Berlin’de dikkat çekenler

0

Almanya’nn başkenti Berlin’de 7-17 Şubat 2013 tarihleri arasında düzenlenecek 63. Berlin Film Festivali’nde (Berlinale) 19 film ”Altın Ayı” için yarışacak.Festival’de dikkat çeken yapımları Yeşil Gazete okurları için bir araya getiriyoruz.

Festivalde bu yıl jüri başkanlığı koltuğunda Çinli yönetmen Wong Kar Wai oturacak. Jüri üyeleri arasında yine dünya sinemasının tanınmış isimleri bulunuyor. Danimarkalı yönetmen Susanne Bier, Alman yönetmen Andreas Dresen, Amerikalı yönetmen ve sinematograf Ellen Kuras, İranlı yönetmen Şirin Neshat, Amerikalı aktör Tim Robbins ve Yunan yönetmen Athina Rachel Tsangari, uluslararası kategoride Altın Ayı’ya uzanacak filmleri belirleyecekler.

Bu yıl yarışmada Türkiye yapımı film yer almazken Almanya yapımı Thomas Arslan‘ın ‘Gold’ filmi uluslar arası kategoride yarışacak yapımlar arasında yer alıyor.

Festivalde yarışacak geriye kalan 18 film ise şunlar:

Brunot Dumont “Camille Claudel 1915” Fransa
Boris Khlebnikov “A Long and Happy Life” Rusya
Emmanuell Bercot “On my Way” Fransa
Danis Tanovic “An Episode in the Life of an Iron Picker” Bosna/Fransa/ Slovenya
Sebatian Lelio “Gloria” Şili/ İspanya
Pia Marais “Layla Fourie”  Almanya/ Güney Afrika / Fransa / Hollanda
Frederik Bond “The Necessary Death of Charlie Countryman” ABD
Hong Sangsoo “Nobody’s Doughter Haewon” Güney Kore
Ulrich Seidl “Paradise: Hope” Avusturya / Fransa / Almanya
Jafar Panahi ve Komboziya Partovi “Closed Curtain” İran
Calin Peter Netzer “Child’s Pose” Romanya
David Gordon Green “Prince Avalanche” ABD
Gus van Sant “Promised Land” ABD
Guillaume Nicloux “La Religieuse” Fransa /Almanya /Belçika
Steven Soderbergh “Side Effects” ABD
Emir Baigazin “Uroki Garmonii”, Kazakistan / Almanya
Denis Cote “Vic+Flo ont vu un ours” Kanada
Malgoska Szumowska “In the Name of” Polonya

Festivalde aynı zamanda 63. Berlin Film Festivali’nin jüri başkanlığını yapacak olan Çinli yönetmen Wong Kar-wai’nin aksiyon filmi “The Grandmaster”ın uluslararası galası yapılacak. Tony Leung, Ziyi Zhang ve Chang Chen’in rol aldığı filmde,  1930′larda yaşayan efsanevi dövüş sanatları ustası Yip Man’in hayatı anlatılıyor.

Daha önce “As Tears Go By”, ”Chungking Express”, ”Mutlu Beraberlik” ve “Aşk Zamanı” filmlerini çeken Şangay doğumlu Wong Kar-wai’nin filmi, Berlin Film Festivali’nin açılışında yarışma dışı gösterilecek.

Festivalde yarışma dışı yer alacak diğer filmler ise şunlar:

Before Midnight“, Yön: Richard Linklater, Oyuncular: Ethan Hawke ve Julie Delpy, ABD/Yunanistan

The Croods“, Yön: Kirk De Micco, Chris Sanders, (3D animasyon filmini seslendirenler arasında Nicolas Cage, Ryan Reynolds ve Emma Stone var.) ABD

Dark Blood“, Yön: George Sluizer, Hollanda

Night Train to Lisbon“, Yön: Bille August, Oyuncular: Jeremy Irons, Almanya/İsviçre/Portekiz

Yi dai zong shi” (The Grandmaster), Yön: Wong Kar Wai Oyuncular: Tony Leung ve Zhang Ziyi, Çin

****

Türkiye’den neler var?

Yarışma bölümünde Türkiye yapımı film yer almasada,  Reha Erdem‘in Kürt hareketi içinde yer alan bir kadın gerillanın hikâyesini masalsı bir dille anlatığı ve merakla beklenen ‘Jin’ isimli filmi, Berlin Film Festivali’nin prestijli bölümlerinden Generation bölümünde gösterilerek dünya prömiyerini gerçekleştirecek.

Diğer yandan ‘Kısa Metraj’ bölümünde Köken Ergun’un ‘Aşure‘ adlı filmi ve Uğur Yücel’in ‘Soğuk‘ adlı filmleri izleyiciyle buluşacak.

 

‘Panorama’ bölümünde de Aslı Özgen’in ‘Hayatboyu‘, filmi yer alacak. Başrollerini Defne Halman ve Hakan Cimenser’in paylaştığı film, sorunlarının çözümü ayrılık olabilecekken birbirlerinden kopamamanın duygusal sıkışıklığını yaşayan evli bir çiftin hikâyesini anlatıyor. İlk filmi Köprüdekiler ile İstanbul, Adana ve Ankara Film Festivallerinde en iyi film ödüllerini alan Aslı Özge’nin yeni filmi Hayatboyu’nun dünya galası, 63. Berlin Film Festivali kapsamında yer alıyor. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nden yapım desteği alan Hayatboyu, bir Türkiye-Almanya-Hollanda ortak yapımı olarak gerçekleştirildi.

Festivalde onur ödülü alacak isim de belirlendi. Festival Komitesi’nin bu yıl seçtiği isim, ünlü Fransız belgesel film yapımcısı Claude Lanzmann.

 

Yeşil Gazete, AFP, T24, Radikal

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.