ManşetKültür-Sanat

Berlin Film Festivali, ödüllerde cinsiyet ayrımı yapmaya son veriyor

0

Berlin Film Festivali gelecek yıldan itibaren oyunculuk ödüllerinde cinsiyet ayrımı yapmama kararı aldı. 

Berlinale, yarışmada Uluslararası Jüri tarafından verilen ödülleri yeniden düzenledi. Buna göre, ilk kez performans ödülleri cinsiyet ayrımı gözetmeyen bir şekilde tanımlanacak ve En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Kadın Oyuncu ödülleri yerine, “En İyi Performans için Gümüş Ayı” ve “En İyi Yardımcı Performans için Gümüş Ayı” verilecek. 

Bianet‘in aktardığına göre, Berlinale’den yapılan açıklamada, “Oyunculuk alanındaki ödülleri cinsiyete göre ayırmamanın, film endüstrisinde toplumsal cinsiyet duyarlılığı için bir sinyal oluşturduğuna inanıyoruz” denildi. 

Buna ek olarak festivalde, “Gümüş Ayı Jüri Ödülü” adıyla yeni bir ödül kategorisi oluşturuldu.

Nazi Almanyası’nda görev yapan Bauer adına verilen ödül kaldırıldı  

Bu arada festivalin 1951-76 yılları arasında ilk direktörlüğünü yapan Alfred Bauer adına verilen Alfred Bauer Ödülü‘nün de tamamen kaldırıldığı açıklandı.

Almanya’da haftalık olarak yayımlanan Die Zeit gazetesi, Alfred Bauer’ın Nazi Almanyası döneminde “Nazi film bürokrasisinde üst düzey bir görevli” olduğunu ortaya çıkaran bir makale yayımlaması üzerine Berlinale geçen şubat ayında, “sinema sanatına yeni bakış açıları getiren” bir filme verilen Alfred Bauer Ödülü’nü askıya alacağını belirten bir açıklama yapmıştı.

Festival bununla ilgili bir uzman kadroya yaptırılan tarihi bir araştırmayı yaz sonunda bir rapor haline açıklayacağını duyurdu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.