Doğa MücadelesiManşet

Bergama – Yerlitahtacı köylüleri altıncılara karşı

0

yerli tahtacıBergama Yerlitahtacı köylüleri Koza  Madencilik şirketinin köylerinde açmayı planladığı altın madenine karşı ayaktaydı.

Altın madeni Bergama’ya birkaç km uzaklıkta olup Bergama’ya su sağlayan havzanın ortasında açılmak isteniyor. Bölgede aynı zamanda gerek Helenistik dönemden, gerek yakın dönemlerden bir çok kültürel varlığın da yok olmasına neden olacak.

Eylül ayında usulsüz olarak yapılmak istenen ÇED toplantısı Yerlitahtacı köylülerinin protestoları nedeniyle yapılamamıştı. Köylülerin madencilere karşı hukuk mücadelesi sürüyor.

Alevi inancına sahip Tahtacı Türkmenlerin kutsal saydığı Bazayıt Dede’nin türbesinin de bulunduğu alanda yapılan buluşmaya Ege’nin değişik yörelerinden çok sayıda yaşam savunucusu katıldı.

Yerlitahtacı köy muhtarının ve Bergama Çevre Platformunun öncülüğünde gerçekleşen  buluşmada uzman bilim insanları madenin doğaya ve insanlara vereceği zararı anlatan konuşmalar yaptılar.

yerlitahtacı2Konuşmacılar aynı anda Fatsa’da altın madenciliğine karşı direnen yaşam savunucularına da dayanışma mesajları gönderdiler.

Konuşmalardan sonra verilen lokma ve sunulan yemekle buluşma son bulurken Yerli Tahtacı köylüleri topraklarına, sularına dokundurtmamakta kararlı olduklarını hep bir ağızdan haykırıyorlardı.

 

Yeşil Gazete

You may also like

Comments

Comments are closed.