İfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternet

Berat Albayrak yazışmalarını haberleştiren altı gazeteciye hapis cezası istemi

0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın damadı ve Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak‘ın e-maillerini haberleştiren gazetecilerin yargılandığı davada  savcı mütalaa verdi.

Mütalaada, BirGün çalışanı Mahir Kanaat, Diken eski editörü Tunca Öğreten, kapatılan DİHA’nın Haber Müdürü Ömer Çelik, muhabir Metin Yoksu, Yolculuk Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Eray Sargın ve ETHA Sorumlu Müdürü Derya Okatan’ın ‘verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme’ suçundan cezalandırılması istendi.

Savcı, Tunca Öğreten ve Mahir Kanaat hakkında ‘örgüt üyeliğinden’ beraat isterken, Derya Okatan, Eray Sargın, Metin Yoksu ve Ömer Çelik’in sosyal medya paylaşımlarını gerekçe göstererek ‘zincirleme örgüt propagandasından’ cezalandırılmalarını talep etti.

AİHM, ceza istenen iki gazeteci için ‘hak ihlali’ kararı vermişti

E-mailleri RedHack sızdırmış; Wikileaks üzerinden de yayımlanmıştı. Kanaat ve Öğreten’in başvuruları üzerine verilen AİHM Kararında Yüksek Mahkeme 18 Mayıs 2021’de tutuklanan her iki gazeteci için; haberlerin “basın özgürlüğü” kapsamına girdiği gerekçesiyle “hak ihlali” kararı vermiş; Türkiye tazminata mahkum edilmişti.

Aynı soruşturmada tutuklanan Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel, gazeteci Fatih Yağmur’un dosyaları ise ayrılmıştı.

Gazeteciler ‘örgüt üyeliği’, ‘örgüt propagandası’, ‘bilişim sistemini engelleme’ ve ‘verileri yok etme’den yargılanıyordu. Davanın 13. duruşması 9 Aralık’ta İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

You may also like

Comments

Comments are closed.