Doğa MücadelesiManşet

Belgrad Ormanı’nın içinden geçecek dekovil/tren hattı projesi iptal edildi

0

Belgrad Ormanları’ndan geçecek Kemerburgaz dekovil/tren hattının ihalesinin 2017’de iptal edilmesinin ardından İBB, bu hat için yaptığı imar planlarını da iptal etti. Yapımı için 1500 ağacın kesileceği tren hattı, o dönem kamuoyunda da büyük tepki ile karşılanmıştı.

Ekim 2017’de, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Belgrad ormanından geçirilmek istenen dekovil/tren hattı ihalesinin sessiz sedasız iptal edildiği ortaya çıkmıştı. İptalin gerekçesi Cendere Düzenleme Projesi ile çakışma olarak gösterilmişti, yine de, güzergahı ne olursa olsun Belgrad ormanının kalbinden geçecek bir tren hattının ormanda ciddi tahribata neden olacağını ilgili ve yetkili herkes biliyordu. Bu hatta karşı düzenlenen protestolar tüm İstanbulluların desteğini almıştı.

1 Şubat 2017 tarihinde, ‘Haliç – Kemerburgaz Dekovil Hattı Yapım İşi’ adı altında gerçekleştirilen ihale ile, ilk etapta Kağıthane’den Belgrad Ormanı’nın kalbinde yer alan Ayvadbendi’ne kadar uzanan; şimdilik rafa kaldırıldığı söylenen sonraki etaplarında ise Karadeniz sahilinde Ağaçlı’ya ve Yovankoru’ya kadar uzanarak Belgrad ormanını daha da bölecek ve orman katliamına neden olacak bir tren hattı yapılması amaçlandığı belirtilmişti. O dönem bu tren hattının nostaljik amaçlı yapıldığı iddia edilmiş olsa da trenin kapasitesi ve sefer sıklığı açısından Göktürk, Kemerburgaz ve Mithatpaşa yerleşim bölgelerinin ulaşım ihtiyaçlarını da kısmen üstlenmesinin planlandığı da ortaya çıkmıştı.

Kuzey Ormanları Savunması aktivistleri, 2017’de ihale iptal edildiğinde, ormanın içinden geçecek bir tren hattının, güzergahı ne olursa olsun ormanda kıyıma yol açacağının ve bir adım sonrasında ormanın daha da bölünmesine neden olacağının kamuoyunda açıkça kabul edilmesini ve dekovil hattının bu temelde kalıcı olarak iptal edilmesini de talep etmişti.

KOS, Belgrad Ormanı’nı yaşatmak isteyenleri İstanbul Belediyesi önüne çağırıyor

Belgrad Ormanı’nda işaretlenen ağaçlar dekovil tramvay hattı için mi şüphesi !

KOS, Belgrad Ormanı önünden seslendi: Ormana tren hattı olmaz!

KOS, İBB önünden seslendi, “Belgrad Ormanı Yoksa İstanbul da Yok!”

KOS’tan Belgrad Ormanı’na inşası planlanan demiryoluna karşı eylem çağrısı

.

(kuzey ormanları.org)

You may also like

Comments

Comments are closed.