Dünyaİklim KriziManşetUlaşım

Belçika’da işe bisikletle gidenlere para ödenecek

0

Belçika’da işçilerle işverenler arasında Ulusal Çalışma Konseyi‘nde yapılan anlaşma kapsamında, bugünden itibaren işe bisikletle gidenlere kilometre başına 0,27 Euro ödenmesi zorunlu hale getirildi.

1 Mayıs’tan itibaren yürürlüğe giren uygulamaya göre, ilk sene kilometre başına alınan ödeneğin 0,25 euroluk kısmı vergiden muaf tutulurken ikinci seneden itibaren ödeneğin tamamından vergi alınacak.

Günde 40 kilometre sınırı

Anlaşmaya göre, bir çalışanın günlük “bisiklet ödeneği” 40 kilometre ile sınırlanacak ve günlük 10,8 Euro’yu geçemeyecek.

Bu ödemeyi almak için gereken toplu iş sözleşmesi imzalanmış bir şirkette çalışma şartı da kaldırıldı. Aranan şartlar arasında çalışanın işi ile evi arasındaki mesafenin bir kısmı ya da tamamını bisiklet sürerek yapması bulunuyor.

Söz konusu bisiklet ödeneği,  şimdiye dek işverenlerin inisiyatifindeydi ve isteyenler ödeyebiliyordu. Belçikalı işverenlerin yaklaşık yüzde 30’unun bisiklet ulaşım için bisiklet kullanan çalışanlarına, evleri ile iş yerleri arasındaki mesafeye göre ödeme yaptığı belirtiliyor.

Belçika’da çalışanlar arasında yapılan bir kamuoyu yoklamasında 35 bin şirketteki bir milyon çalışanın geçen sene yüzde 29’u bisiklet ödeneğinden faydalandığı görülmüştü. Bu oran 2017’de yüzde 16’da bulunuyordu.

Yeni uygulama ile ülkede bisiklet kullanımının daha da yaygınlaşması bekleniyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.