ManşetHayvan Hakları

Belçika’da deneylerde kullanılan maymunlara işkence

0

Belçika’daki Leuven Katolik Üniversitesi’nde beyin ölçümleri yapmak için kafese kapatılan primatlar üzerinde yapılan deneylerin görüntüleri, hayvan hakları aktivistlerini ayağa kaldırdı. Fotoğrafları yayınlayan Belçika Hayvan Hakları Derneği’nden toksikolog ve kampanya koordinatörü Jen Hochmuth şunları söyledi:

Bu hayvan deneyleri, yeni ilaçların geliştirilmesi için yasal olarak gerekli değil. Bunlar, şefkatten yoksun, bilim insanlarının merakını gidermeye hizmet eden yararsız ve acımasız deneyler. Maymunlar üzerindeki beyin deneyleri gerekli bir kötülük değil, açık bir kötülüktür.”

Dernek, The Sun‘a Flanders, KU Leuven’deki beyin deneylerinin “maymunlara çok fazla acı çektirdiğini” söyledi: 

‘Kafalarına delik açarak elektrotlar yerleştirdiler’

Beyin aktivitelerini ölçebilmek için, tüm test maymunlarının kafataslarındaki delikler yoluyla beyne elektrotlar yerleştirildi. Hayvanlar, aylarca yoğun eğitim programlarından geçmek zorunda ve deneyler için katı su diyetlerine tabi tutuluyor.”

Grup, Flaman hükümetini 2019’da Leuven Katolik Üniversitesi’ne 12 Rhesus maymunu üzerinde beyin deneylerini finanse etmek için iki milyon Euro’ya (1.8 milyon £) yakın ödenek verdiği için suçluyor. Hayvan hakları aktivistleri “Yolculuğun sonunda neredeyse tüm deney hayvanları öldürülecek” diyor.

‘Kamu fonları hayvansız deneylere aktarılmalı’

Kampanyacılar, kamu fonlarının alternatif hayvansız deneylere aktarılmasını talep ediyorlar. Hükümetin verdiği bilgilere göre, 2020 yılında KU Leuven’de al yanaklı maymunlar üzerinde üç yeni hayvan testi projesinin başlatıldı.  

Üniversiteden önümüzdeki dört yıl içinde en az 12 al yanaklı maymunun büyük beyin ameliyatlarından geçeceğini öğrendiklerini bildiren aktivistler, bir kamuoyu yoklamasına göre, “Belçikalıların büyük çoğunluğunun maymunlar (yüzde 79) ve diğer tüm hayvanlar üzerinde (yüzde 64) deneylerin yasaklanması gerektiğini düşündüğünü” söyledi.

Kampanyacılar, toplamda 40 birey olduğu tahmin edilen tüm hayvanların laboratuvardan kurtarılmasını ve özel bir barınakta ‘onurlu bir emeklilik’ geçirmelerinin sağlanmasını talep etti. 

Deneyleri yapan üniversite: Maalesef daha iyi bir alternatif yok!

Tepkiler üzerine Leuven Katolik Üniversitesi’nin web sitesinde yapılan açıklamada ise “Maalesef, bu araştırmaya dahil olan tüm hayvanların tamamen yerini alacak yeterli iyi alternatif bulunmadığı” ifadelerine yer verildi. 

Test tüpü deneylerinin ve bilgisayar programlarının beyin araştırmaları için gerekli bilgilerin tamamını olmasa da bir kısmını sağlayabileceğini savunulan açıklamada şu görüşler yer aldı:

“Yaklaşık üç Avrupalıdan biri yaşamları boyunca beyin veya merkezi sinir sistemi bozukluğuyla karşı karşıya. Bunlar migren, epilepsi, işitme sorunları, görme sorunları, Alzheimer ve Parkinson hastalığı gibi çeşitli bozukluk türleri olabilir. Nüfusun devam eden yaşlanması göz önüne alındığında, beyin bozukluğu olan hastaların sayısı artmaya devam edecek. “Uzun vadede, beynin işleviyle ilgili temel araştırmalar on milyonlarca insana fayda sağlayabilir.”

Bu tür araştırmalar için fareler, sıçanlar ve rhesus maymunlarının kullanıldığı belirtilen açıklamada, “Karmaşık beyin işlevleri üzerine araştırmalar yalnızca maymun türleri (primatlar) üzerinde yapılabilir, çünkü diğer hayvan türleri bu işlevlere sahip değildir.Laboratuvar hayvanları sayesinde Alzheimer’lar hakkında zaten çok daha fazla şey biliyoruz” denildi. 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.