DünyaManşet

Belçika’da bir grup polisten meslektaşları hakkında ‘gözaltında kötü muamele’den suç duyurusu

0
Belçika‘nın başkenti Brüksel‘de bir grup polis, “polis şiddetini protesto gösterisi” sırasında gözaltına alınan kişilere kötü muamelede bulundukları gerekçesiyle, bazı meslektaşları hakkında suç duyurusunda bulundu.

Polis sendikası da bir açıklama yaparak, gözaltında kötü muameleden rahatsız olan polis memurlarının, “vicdanlı, iyi polisler” olduğunu söyledi.

BBC Türkçe‘den Yusuf Özkan‘ın haberine göre, Brüksel Savcılığı, aralarında reşit olmayan kişilerin de bulunduğu gözaltındaki göstericilere yönelik muamelesi nedeniyle, polislerle ilgili soruşturma başlattı. Polis örgütü de kendi soruşturma sürecini yürütecek.

Brüksel’de son aylarda iki kişinin gözaltında hayatını kaybetmesi ve polisin toplumsal olaylara müdahale ederken orantısız güç kullanması, “polis şiddeti” tartışmasını gündeme getirmiş; bu nedenle 24 Ocak’ta bir gösteri düzenlenmişti.

Polis sendikasından ‘vicdanlı polisler’ tanımlaması

Pandemi nedeniyle izinsiz olduğu belirtilen “polis şiddetini protesto gösterisine” polis müdahale etti. O gün aralarında 18 yaşından küçük 86 kişinin de bulunduğu toplam 230 kişiden bazıları gözaltında polis tarafından darp edildi.  Hücreye konan kişilerin tuvalete gitmesine ve reşit olmayanların ebeveynleriyle iletişime geçmesine izin verilmedi.

Polisin, gözaltındaki protestoculara yönelik kötü muamelesi, Belçika Polis Sendikası‘nın (ACOD), “vicdanlı polisler” diye tanımladığı bir kısım memur tarafından suç duyurusu yoluyla savcılığa bildirildi.

 

Brüksel polisi, son 1 yılda Adil, Mahdi ve son olarak İbrahim Barrie adlı göçmen kökenli gençler ile birkaç yıl önce de Slovak iş insanı Jozef Chovanec‘in kovalamaca veya gözaltı sırasında ölmesi nedeniyle zaten eleştirilerin hedefindeydi.

Kentte 24 Ocak’da düzenlenen protesto gösterisinde, bir mülteci ailenin 2 yaşındaki kız çocuğu Mawda’nın da polis kurşunuyla öldürülmesi tepki yaratmış, “polis şiddetine son verilmesi ve sorumluların cezalandırılması” yolunda çağrılar yapılmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.