LGBTİ+ManşetTürkiye

Belçika, LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemi paylaşımları yapan imamı sınır dışı edecek

0

Belçika, Houthalen-Helchteren kasabasındaki Diyanet İşleri‘ne bağlı Yeşil Cami (Groen Moskee) imamının, eşcinsellik karşıtı nefret söylemleri nedeniyle oturum iznini uzatmayarak sınır dışı edilmesine karar verdi.

Flaman Hükümeti, Yeşil Cami’nin ruhsatının iptal edilmesi için de yasal işlem başlattığını açıkladı.

Belçika’ya Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Türkiye’den gönderilen imam, geçtiğimiz ekim ayında Belçika Göçmen Bürosu‘na oturma ve çalışma izninin yenilenmesi için başvuru yapmıştı.

İmamın sosyal medya paylaşımları

BBC Türkçe‘den Yusuf Özkan‘ın haberine göre, Belçika medyasında, Yeşil Cami’nin imamı kişisel Facebook hesabından eşcinselliğin hastalık olduğunu, çürümeye yol açtığını ve İslam dini tarafından yasaklandığı gibi LGBTİ+’larla ilgili nefret söylemleri içeren bir gönderi paylaştığı haberleri yer aldı.

Ayrıca, imam Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş‘ın eşcinsellik karşıtı vaazını da hatırlattı. Hatta “Eşcinsellik kapitalizm ve demokrasi virüsüdür” yazan bir takipçisine teşekkür bile etti.

İmam hakkında soruşturma başlatıldı

Belçika makamları imam hakkında kamu düzeni ve ulusal güvenliğe zarar verebileceği gerekçesiyle soruşturma başlattı.

Federal hükümetin İltica ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Sammy Mahdi “Toplumumuza nefret ekmek için gelenlerin burada yeri yoktur” diyerek üç yıldır Belçika’da bulunduğu belirtilen imamın oturma iznini uzatmayacaklarını açıkladı.

Bakan Mahdi, “Eşcinsel topluluğunu damgalamaya ve bu tür mesajları yaymaya daha fazla tahammül edemeyiz. Bir imam olarak Belçika’da çalışma hakkına sahipseniz, örnek bir göreviniz vardır. Değerlerimize uymak istemeyen herkes, sonuçlarına katlanmak zorunda kalacak” ifadelerini kullandı.

Devlet yetkililerinden tepki

Flaman İç İdaresi ve Uyum Bakanı Bart Somers, Yeşil Cami’nin ruhsatının iptali için yasal işlem başlattığını duyurdu. Somers, LGBTİ+ toplumuna yönelik nefret ve ayrımcı mesajlar yaymasından dolayı, Yeşil Cami’nin tanınırlığını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu da söyledi.

Houthalen – Helchteren Belediye Başkanı Alain Yzermans ise, belediye meclisinin Yeşil Camii konusunu ciddi şekilde değerlendireceğini belirterek “Demokratik, anayasal devlete karşı gelen ayrımcı mesajlar kabul edilemez. Belediyemiz, eşitliğe ve hoşgörüye büyük önem veriyor” dedi.

BBC Türkçe’ye konuşan Yeşil Cami yönetiminden bir yetkili, Belçika hükümetinin aldığı karardan dolayı şok olduklarını, perşembe günü gerekli yasal işlemler için avukatla görüşeceklerini belirtti. Yetkili, imamın ismini ısrarla söylemek istemedi.

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.